Braniteljske udruge od Čovića zatražile utemeljenje nacionalnog tužiteljstva pri HNS-u BiH

ljubuski.info

Jučer je je u Mostaru u Domu HDZ BiH Mostar predsjednik HDZ BiH i HNS BiH dr. Dragan Čović razgovarao sa predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sastanku su nazočili predstavnici koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Petar Zelenika, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar, Jadran Topić, Udruga organizatora otpora HVO u BiH, Jasna Zlomislić, Udruga obitelji poginulih Hrvatskih branitellja HVO HB, Andro Perić HVIDRA Mostar, Zdenko Perić, Udruga roditelja Hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu, Marina Ćorić Udruga udovica Domovinskog rata Grada Mostara, Zdenko Jurić, Udruga specijalne policije Domovinskog rata HR-HB, Mirko Krezić, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HZ HB HNŽ, Lazar Martinović, Udruga nositelja ratnih odličja HVO HB, Pero Blažević, Udruga Umirovljenih pripadnika HVO-a, Nikica Tomić, Udruga dragovoljaca i veterana HVO HB.

Razgovarali su o problemima branitelja. Udruga je dala punu potporu predsjedniku HDZ BiH i HNS BiH dr. Draganu Čoviću u njegovom radu i nastojanju pronalaska riješenja za braniteljska pitanja.

Predstavnici ovih udruga su izvjestili dr. Čovića o Zaključcima sa sastanka Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata povodom predlaganja stranačkih nositelja lista i priprema za predstojeće Opće izbore 2014 kojima je dr. Čović dao punu suglasnost.
Zaključci su sljedeći:

  • Tražimo uspostavu prisege za sve predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH koji se budu našli na listama stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH. Prisega mora biti javna i mora obvezivati svakog pojedinca.
  • Tražimo da nositelji državnih, federalnih i županijskih lista budu političari koji će provoditi politiku zaštite nacionalnih interesa i koji će nositi teret vraćanja ustavnih nadležnosti koje su neustavno prenesene na federalnu razinu, kao što je Ministarstvo kulture i obrazovanja i sve druge ovlasti, kako je definirano Daytonskim mirovnim sporazumom, te iz podijeljene nadležnosti između županija i federacije.
  • Posebno tražimo imena nositelja aktivnosti koji će implementirati Zaključke s 21. izvanredne sjednice Doma naroda, održane 06. lipnja 2014., a koji se odnose na branitelje Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.
  • Za sve nositelje lista smatramo obvezujućim javno obraćanje hrvatskom narodu u BiH kako bi sa sigurnošću mogli utvrditi kako je osoba s liste osoba koja poznaje današnju negativnu političku zbilju hrvatskog naroda u BiH i koja može ponuditi konkretan program rješenja za popravljanje položaja hrvatskog naroda u BiH.
    Smatramo kako nositelj liste na bilo kojoj razini mora podrazumijevati neupitnu nacionalnu i stručnu izvrsnost i upravo stoga želimo da upravo nositelji lista progovore o položaju hrvatskog naroda u BiH.
  • Tražimo uspostavu nacionalnog tužiteljstva u Hrvatskom narodnom saboru BiH koje će pripremiti i podnijeti kaznene prijave protiv osoba i institucija koje su zlonamjerno, politički i planski svjesno kršili ustav i zakon s ciljem slabljenja hrvatske nacionalne ustavno-pravne pozicije, preusmjeravanja novčanih sredstava, i koje će blagovremeno reagirati na svaku uvredu ili zlouporabu prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.
    Konkretno, mi, Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata, tražimo da se podigne kaznena prijava protiv Zukana Heleza i njegovih suradnika, Vjekoslava Čambera i njegovih suradnika s Instituta za medicinsko vještačenje i Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje zbog kršenja ustava te zlouporabe ovlaštenja i položaja.
  • Tražimo da se naše hrvatsko Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH te Institut za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru stave u punu funkciju te da im se osiguraju potrebna sredstva za rad kako bi se mogli u potpunosti znanstveno uključiti u društveno-političke procese u BiH s jasnim ciljem zaštite i promicanja nacionalnih interesa na temelju provjerenih i utvrđenih činjenica i dokumenata. Mi ne želimo da nam drugi pišu i kroje povijest, negiraju nacionalnu kulturu i svakodnevno podvaljuju povijesne falsifikate, biraju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, biraju predstavnike u Domu naroda, povlače vitalne nacionalne interese protiv kanala na hrvatskom jeziku, te na taj način mijenjaju nacionalni i politički identitet hrvatskog naroda u BiH. Svi znamo kako takva politika prema hrvatskom narodu u BiH vodi samo ka jednom: stvaranju nove političke nacije u Bosni i Hercegovini, tj. bošnjačke nacije, koja pokušava izbrisati hrvatski identitet, jezik i kulturu hrvatskog naroda u BiH, što je nedopustivo i što smatramo prioritetom hrvatske nacionalne politike.
R.I. [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari