Produženje pritvora za Jozu Rašića i Zorana Bandura

ljubuski.info

Organizatori kriminalne skupine koja je iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku krijumčarila skunk Svetozar Perućica i Neđeljko Kuljić, te "visokorangirani" član ove skupine Srećko Triković, koji se nalaze u bijegu i za kojima su raspisane tjeralice, stupili su u pregovore s Tužiteljstvom kako bi se predali.

Preuzimanje krivnje

Ovo je jučer u Sudu BiH na ročištu na kojem se, po prijedlogu Tužiteljstva, raspravljalo oko produženja pritvora za još dva mjeseca Saši, Milenku i Siniši Kuljiću, Milošu Govedarici i Vuku Vujoviću, sva petorica iz Bileće, Davoru Miličeviću iz Čapljine, te Jozi Rašiću i Zoranu Banduru iz Ljubuškog, osumnjičenima za ista djela, odnosno pripadnost skupini kojom su rukovodili bjegunci, rekao tužitelj Oleg Čavka. Prema informacijama Tužiteljstva, sva trojica se nalaze u blizini.

Tužitelj Čavka je jučer i rekao kako postoje indicije da se pojedini osumnjičeni pripremaju preuzeti odgovornost za nešto što nisu oni uradili, te da u tu svrhu odbjegli organizatori putem nekih osoba stupaju u kontakt s njima. Tužiteljstvo je podsjetilo da u sljedeća dva mjeseca, očekuju rezultate analize oduzetih mobitela, aparata, sim kartica, ceduljica i rokovnika kojim su se osumnjičeni koristili, saslušanje 30-ak svjedoka iz Trebinja, izjave od osumnjičenih koji su uhićeni u Hrvatskoj, razmjenu dokaza sa susjednom državom, te kontakt putem međunarodne pravne pomoći s Crnog Gorom.

Obrana se usprotivila ovom prijedlogu optužbe te su svi odvjetnici, osim Nade Dalipagić koja brani Miličevića i Rašića, zatražili da se pritvor zamjeni mjerama zabrane. Dalipagić je za svoje klijente tražili da se puste na slobodu te da se prijedlog Tužiteljstva odbije kao neosnovan.

Senad Kreho, koji brani trojicu Kuljića i Govedaricu, je naveo da su se osumnjičeni branili šutnjom, jer ne znaju od čega se braniti kada nijedna radnja nije konkretizirana. Prema navodima Tužiteljstva, Perućica i Neđeljko Kuljić su u studenom prošle godine organizirali skupinu s ciljem krijumčarenja droge iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku, koja je djelovala do početka lipnja, dok su im ostali osumnjičeni pomagali na način da su prilikom transporta promatrali put, nudili drogu na prodaju i sudjelovali u njezinom daljnjem prebacivanju.

Zapljene droge

Posebnim istražnim radnjama, koje je proveo MUP RS-a, spriječena su tri velika transporta od studenog prošle godine.

Prvi put kada je iz Crne Gore prebačena marihuana, preko istočne i zapadne Hercegovine prokrijumčarena u Hrvatsku, gdje je krajnja odrednica trebao biti Zagreb. Druga zapljena je uslijedila kada je veća količina droge iz Crne Gore prebačena u Bileću s ciljem prodaje po pronalasku kupaca, ali ju je policija otkrila provođenjem posebnih istražnih radnji. Treći put, osumnjičeni su iz Trebinja i Bileće vozili drogu prema Palama, ali su je odbacili i krenuli bježati kada su na putu ugledali policiju.

Osumnjičene su početkom lipnja uhitili pripadnici MUP-a RS-a u suradnji s FUP-om u akciji kodnog naziva Šetač 2 zbog osnovane sumnje da su prokrijumčarili više od 100 kilograma skunka. Međutim, droga nije stigla do konzumenata, s obzirom na to da je policija u više navrata vršila zapljene.

Pored osmorice kojima je Sud BiH odredio pritvor, uhićen je Marko Dunđer, kojem su određene mjere zabrane, te još šest osoba, a pored Perućice, Neđeljka Kuljića i Trifkovića, u bijegu je i Marko Govedarica, kojima je Sud BiH, s raspisivanjem tjeralica odredio pritvor koji će početi teći od dana uhićenja.

Hrvoje Rovčanin [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari