Čović i Dodik spasili Lagumdžiju

tiskovna

Zlatko Lagumdžija ostaje ministar vanjskih poslova BiH. Naime, Zastupnički dom državnog Parlamenta s 18 glasova protiv odbacio je inicijativu Kluba SBB-a (koji je prvo pored Lagumdžije tražio i smjenu ministra obrane Zekerijaha Osmića da bi se potom odlučio samo za Lagumdžiju), čime je pao u vodu pokušaj nove rekonstrukcije Vijeća ministara.

Za je bilo 13 zastupnika i to onih iz reda SDA, SDS-a i SBB-a, u obranu Lagumdžije mahom su stali predstavnici SNSD-a, dok su Hrvati u većem broju bili suzdržani pravdajući se zaštitom interesa BiH i njezinih građana koji si nekoliko mjeseci prije izbora ne mogu priuštiti urušavanje državne vlasti i novo razdoblje neizvjesnosti.

Za smjenu ministra Lagumdžije glasovali su zastupnici SDA, SBB-a BiH i SDS. Protiv su bili zastupnici SNSD-a, SDP-a BiH, DNS-a i Narodne stranke Radom za boljitak, dok su prilikom glasovanja suzdržani bili zastupnici HDZ-a BiH, Stranke za BiH i DNZ-a.

Sam Lagumdžija je pak prije glasovanja parlamentarcima poručio kako se svi u državi u idućih 100 dana moraju baviti katastrofalnim posljedicama poplava te da se na sve načine preko donatorske konferencije pokušava dobiti što više sredstava za obnovu domova, ali i radnih mjesta koja su uništena prirodnom nepogodom.
"To će biti tako samo ako učinimo nešto prije zime za ljude koji su ostali bez krovova nad glavama. Da vratimo radna mjesta. Jako je važno da nitko od nas ne radi nijedan dan ništa drugo osim toga. Dakle, nisam ništa radio osim ovoga" - kazao je Lagumdžija.

Ministar je dalje kazao da mu je netko htio "opaliti političku šamarčinu", ali da je narod 7. veljače opalio šamar svima, pa tako i njemu.
"Tko je za degeneka, vidjet ćemo, ali to nije tema sjednice", naveo je Lagumdžija.

Srpska sramota

Inicijativa SBB-a za rekonstrukcijom Vijeća ministara izazvala je prilično burnu raspravu u kojoj su nerijetko padale optužbe za izdaju, ucjene, borbu za fotelje i poziciju, rušenje države, entiteta, itd. Na jednoj strani evidentan sukob razvio se na relaciji SDP - SBB, dok je mnogo više vremena oduzeo pravi mali međusobni rat zastupnika SNSD-a i SDS-a u kojem su se prozivali za prodaju srpskih interesa, srpsku sramotu i slično. Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević iznijela je cijelu kronologiju u kojoj je predsjednik RS-a Milorad Dodik konstantno najavljivao i tražio smjenu Zlatka Lagumdžije tijekom prošlih godina zbog kršenja Ustava, da bi ovaj put SNSD stao u njegovu zaštitu, upitavši Lagumdžiju što je to napravio kako bi se promijenio stav SNSD-a. Na to je reagirao Saša Bursać upozorivši kako je srpska sramota svađati se međusobno u zajedničkim institucijama, dok je Borislav Bojić poručio kako je SNSD svjestan činjenice kako neće proći na izborima.

Svađa se razvila oko toga koja od ove dvije stranke vodi probosansku politiku, pa je tako Pandurević optužila SNSD da imaju ne probosansku, nego probošnjačku politiku, nakon čega je reagirao Slavko Jovičić iz SNSD-a koji je kazao da je njegova mlada kolegica gora za RS nego i Lagumdžija i bilo koji bošnjački političar.
"Vi biste samo rušili SNSD i to biste sada radili preko Zlatka Lagumdžije. Nemojte da pričamo o vašoj politici", rekao je Jovičić.

Hrvati protiv destrukcije

Hrvatski su pak zastupnici u svojem obraćanju poručili kako se ne slažu s politikom SDP-a i svime onime što je ta stranka radila i kroz formiranje vlasti u Federaciji, ali da su isto tako svjesni kako nova rekonstrukcija neće donijeti dobro građanima zemlje. Zastupnik HDZ-a BiH Niko Lozančić upozorio je kako su parlamentarci vrijeme mogli potrošiti na mnogo korisnije stvari.
"Izražavam svoje neslaganje s činjenicom da se ovo uopće našlo na dnevnom redu. Ne slažem se s tim. Ne slažem se ni s Lagumdžijom, ni kao s predsjednikom SDP-a ni kao ministrom vanjskih poslova. Ne slažem se da u teritorijalne vode BiH uplovljava bilo čiji ratni brod temeljem bilo čijeg privatnog odobrenja. Ne slažem se ni s kadrovskom politikom Ministarstva vanjskih poslova" - kazao je Lozančić. No, poručio je kako se ne slaže niti s dodatnom konačnom ili potpunom destrukcijom Vijeća ministara BiH, "a možda nije preteško reći, i jednom vrlo ozbiljnom destrukcijom države BiH".

S njim se složio i zastupnik Božo Ljubić kazavši kako je u ovom trenutku najmanja šteta za BiH da ovo Vijeće ministara BiH nastavi funkcionirati u ovom sastavu i da uspije ispuniti bar rutinske obveze.

Zašto inicijativa

Iskrilo je i između predstavnika bošnjačkih stranaka, pri čemu se rasprava vodila oko toga smjenjuje li se ovdje Lagumdžija kao lider SDP-a ili je pak u pitanju loš rad ministarstva.

Saša Magazinović (SDP) je rekao da se on možda razumije u politiku, ali da je ovo predizborna inicijativa.
"Ako je nekome cilj smjenjivati ne ministra vanjskih poslova nego lidera SDP-a, onda je to nepoznavanje Ustava i svega ostalog. Dakle, Parlament ne bira predsjednika SDP-a. Nevjerojatno je da se inicijativa o smjeni ministra vanjskih poslova svela na sve osim na raspravu o radu ministarstva. I onda ja kažem da je ovdje riječ o osveti, a koja je nedopuštena koliko se razumijem", upozorio je Magazinović.

S druge strane, Asim Sarajlić, potpredsjednik Kluba SDA, naglasio je kako je ovdje u pitanju principijelnost, volja i želja.

Kalabić: Lagumdžija u rukama HDZ-a

Zanimljivo je bilo i zapažanje predsjednika Kluba zastupnika SNSD-a Drage Kalabića koji je prije rasprave izjavio kako je ministar Lagumdžija u rukama HDZ-a BiH.
"Hoće li se nešto promijeniti, s obzirom da imamo i Prijedlog zakona o Mostaru koji je 'došao s neba', to još ne znamo. Hoće li se nešto promijeniti, vidjet ćemo, ali i dalje smo na stanovištu da o glasovima HDZ-a ovisi kako će Lagumdžija proći", izjavio je Kalabić.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari