Miro Andrić u Ljubuškom snima dokumentarac o Trebižatu

snimanje

Miro Andrić, redatelj dokumentarnih filmova i podvodni snimatelj, izgleda da nikada ne miruje.

Ovoga puta, taj strastveni pustolov, svoju je ekipu i opremu zagrijao na našem hercegovačkom tlu. Njegov novi projekt, film "Trebižat - priča o jednoj vodi koja teče i o istom narodu", budi stare običaje iz dubokog sna.

Upravo iz tog razloga, u ponedjeljak se miris duhana i pure širio Starim Hardomiljem. Uz pucketanje i plamen vatre, snimljeni su potrebni kadrovi u Stojnoj kući u kojoj su glavnu ulogu imali članovi HKUD-a Hardomilje. Osim Hardomilja, u Ljubuškoj općini posjetili su Grljeviće, upravo zbog duhana, i Radišiće radi gange njihovih najmlađih članova HKUD-a Radišići.

Ali o čemu se zapravo radi, najbolje je objasnio gospodin Miro Andrić:

"Voda se skuplja u svojim počecima u Zavelim, Roškom polju, te se nastavlja prema Rastovači i Ričini, jezeru Ričice, Suvaja, Vrljika, Matica, ponire u Šeinovcu. Ta silna voda opet izvire u Tihaljini, nastavlja se pod imenom Mlade, te na kraju Trebižat koji utječe u Neretvu. Taj riječni tok stalno mijenja granicu te smo na osnovu toga taj film nazvali "Trebižat - priča o jednoj vodi koja teče i o istom narodu". To je ta poveznica pomoću koje pokušavamo prikazati običaje poput ovih koje smo snimili i ovdje na Hardomilju, prikazati biljni i životinjski svijet te tu vodu koja ide nadzemnim i podzemnim tokom."

Koji su kadrovi snimljeni na našem tlu te koja se priča krije iza misterioznog zelenila naše rijeke, moći ćemo saznati krajem godine, na premijeri ovoga 52. minute dugog filma.

Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari