Uzimaju novce: Prekinut bojkot nezakonitog ministarstva

akademici

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas će se upriličiti potpisivanje ugovora o financiranju/sufinanciranju programa i projekata u oblasti znanosti u 2014. godini.

Ugovore će potpisati federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić i rektori, odnosno ovlašteni predstavnici osam javnih visokoškolskih i znanstvenih ustanova u FBiH. Ministarstvo je za ove namjene u proračuna za 2014. godinu osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1,338.000 maraka.

Projekti se još čekaju

Ugovori će biti potpisani sa svih šest javnih sveučilišta u FBiH - Sveučilištem u Sarajevu, Univerzitetom "Džemal Bijedić" Mostar, Sveučilištem u Mostaru, Sveučilištem u Bihaću, Sveučilištem u Zenici i Sveučilištem u Tuzli - te s Franjevačkom teologijom Sarajevo i Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu.

"Ovim ugovorom će ova sredstva biti na raspolaganju sveučilištima te Franjevačkoj teologiji i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za sve njihove programe i projekte koji su vezani uz znanstveno-istraživačku i razvojnu djelatnost. Ona ih mogu koristiti za znanstveno usavršavanje, znanstvene publikacije, međunarodnu znanstvenu razmjenu te praktično sve programe, kao što sam rekao, vezane uz znanstveno-istraživačku i razvojnu djelatnost" - pojasnio je Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i znanosti.

Ugovorima su tako obuhvaćeni programi potpore izdavanju znanstvene literature i referentnih časopisa, znanstvenog usavršavanja, međuinstitucionalne znanstveno-tehnološke suradnje međunarodnog karaktera, organizacije domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova i istraživanja od značaja za FBiH te sufinanciranja istraživačkog rada i studijskih boravaka.

Također, ovi ugovori se odnose i na projekte i programe opremanja znanstvenih ustanova kad su u pitanju uređenje prostora te nabava prioritetne opreme za znanstveno-istraživački i istraživačko-razvojni rad.
"Mi im dajemo apsolutnu samostalnost kod utroška sredstava, a posebno u određivanju prioriteta. Prije je praksa bila da je to radilo Ministarstvo. Objektivno, te ustanove najbolje znaju što su im prioriteti" - kaže ministar Mašić dodajući kako se još uvijek ne zna na koje će projekte ustanove trošiti novac, ali da oni moraju ispunjavati gore navedene uvjete te naglašavajući kako se novac neće moći trošiti, primjerice, za plaće zaposlenika.

Novac i za HAZU?

Ovdje je zanimljivo naglasiti kako sa Sveučilišta u Mostaru nisu odbili 183.975 maraka te bi njegova rektorica dr. sc. Ljerka Ostojić trebala doći danas u Sarajevo ili poslati ovlaštenog predstavnika kako bi se stavio potpis na ugovor. Poznato je kako su iz vladajućeg HDZ-a BiH, koji (ne)izravno upravlja ovom ustanovom, godinama ponavljali kako je federalno ministarstvo "neustavno i da ga treba zatvoriti" kao što je za njih i čitava izvršna vlast u FBiH "nelegitimna", pa se pozivalo na kompletan bojkot svih njihovih aktivnosti i potpunu nesuradnju.

Tako su županijska ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta koja vode kadrovi HDZ-a odbijala sudjelovati na Koordinaciji ministara obrazovanja i znanosti FBiH koje je sazivalo federalno ministarstvo, a od visokog predstavnika Valentina Inzka opetovano su tražili da ga ukine zajedno s Federalnim ministarstvom kulture i sporta. Tad se, recimo, na Koordinaciji trebalo razgovarati i o segregaciji u školstvu, odnosno postići dogovor oko aktivnosti za gašenje tzv. dvije škole pod istim krovom.

Istodobno, usprkos javnom bojkotu kroz priopćenja, iz proračuna "neustavnih" i "nelegitimnih" federalnih ministarstava "hrvatske" županije i općenito institucije povukle su milijune maraka. Ista ta "hrvatska" ministarstva, odnosno županije, trebali bi i izdvajati sredstva za Sveučilište u Mostaru u čijem Upravnom vijeću sjede i njihovi predstavnici, kao i financirati Studentski dom pri ovom sveučilištu, no iz godine u godinu su dugovanja ionako prezaduženih županija prema jedinom javnom sveučilištu na hrvatskom jeziku sve veća.

Ostaje na kraju pitanje, hoće li se od spomenutih 183.975 maraka financirati i rad prije par dana osnovane Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u kojoj je jedan od novopečenih akademika i šef HDZ-a BiH Dragan Čović?

Predrag Zvijerac [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari