Pritisak baze da se Raguž kandidira

bilizi

Unatoč činjenici da su stranke krnjog HNS-a, odnosno HDZ BiH uz potporu nekoliko manjih političkih opcija, odlučile nastupiti kroz koaliciju na svim razinama vlasti bez sudjelovanja HDZ-a 1990., dani koji su pred nama odlučujući su po pitanju mogućnosti dogovora dvaju HDZ-ova o zajedničkom kandidata za člana Predsjedništva-posljednje stvari oko koje je u ovom trenutku moguće zajedništvo.

Naime, iako je definitivno jasno da se SDP neće upuštati u novu avanturu izbora hrvatskog člana Predsjedništva, predstavnici dvaju HDZ-ova i dalje s velikom dozom opreza gledaju na mogućnost da to učini Demokratska fronta Željka Komšića, a uz već potvrđen nastup Živka Budimira za ovu poziciju, u stožerima obaju HDZ-ova trenutačno se vrše i posljednje kalkulacije treba li zajedno i pod kojim uvjetima. S jedne strane, tu je ponuda tijela HDZ-a 1990. koji je otvoren za dogovor s HDZ-om BiH, ali na načelima koja će uključivati međusobno poštivanje i kompromis prilikom odabira kandidata, dok je s druge strane primjetan izostanak reakcije iz HDZ-a BiH, što je pak i razumljivo ukoliko se pogledaju posljednji događaji na relaciji dviju stranaka koji su kulminirali rekonstrukcijama vlasti prvo u HBŽ-u, a onda i u HNŽ-u i koji pokazuju kako se očito radi o rivalskim opcijama.

Istraživanje Polisa

Sve ovo dodatno povećava želju članstva "devedesetke" da iziđu sa svojim kandidatom za člana Predsjedništva te je u tom kontekstu, doznajemo od dobro obaviještenih izvora, moguće da će stranačka baza uložiti dodatne napore kako bi predsjednika stranke Martina Raguža ohrabrili i nagovorili da ipak obznani svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva. Takav pokušaj, tvrdi naš izvor, nije isključen i na predstojećoj konvenciji HDZ-a 1990. koja će se održati 4. srpnja u Mostaru, međutim, u vrhu "devedesetke" definitivnu odluku nisu donijeli budući da i dalje očekuju odgovor HDZ-a BiH na ponudu koja je na stolu. No, argumente za takvu odluku zagovornici Raguževe kandidature vide u nedavnom istraživanju agencije Polis prema kojem Raguž kotira bolje od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića za nekoliko postotaka, kao i u činjenici da većinski bošnjačke stranke ove godine neće isticati svog kandidata za tu poziciju. Naravno, jedina kočnica takvom raspletu je već spomenuta najave kandidature ispred Komšićevog DF-a kao i Živko Budimir koji je uvjeren kako će pobijediti u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva.

Rok za liste

S druge strane, na ovoj konvenciji, iako se to očekuje, naglasak ipak neće biti na imenima nositelja kandidacijskih listi, iako je evidentno da s terena pristižu prijedlozi koje će vrh HDZ-a 1990. vrlo skoro razmotriti. Podsjećamo, rok za podnošenje kandidacijskih listi je 14. srpanj te bi u međuvremenu moglo biti poznato tko će biti perjanice ove stranke u utrci za različite razine vlasti.

Propada u ZDŽ-u

Potpisivanjem koalicijskog sporazuma stranaka HNS-a bez razmatranja ponude HDZ-a 1990. te predajom te iste koalicije na ovjeru Središnjem izbornom povjerenstvu čini se da su pala u vodu nastojanja lokalnih čelnika dvaju HDZ-ova u Zeničko-dobojskoj županiji za zajedničkim nastupom. Također, ovime su uvelike i smanjene šanse da se na prostoru Republike Srpske provede dogovor čelnika dviju stranaka koji je uključivao zajedničkog kandidata za potpredsjednika RS-a kao i potporu listi za Narodnu skupštinu RS-a.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari