Raguž: Ne želimo biti "smokvin list" HDZ-a BiH

profil

"Hrvatski narodni sabor bi trebao biti okrenut strateškim pitanjima, a ne očuvanju monopola bilo koje stranke, pa bila to i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine", izjavio je sinoć u Dnevniku D Federalne televizije lider HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Raguž je na taj način odgovorio kritičarima koji su ga optužili da je odbijanjem zajedničke liste ugrozio funkcioniranje Hrvatskog narodnog sabora čije su stranke, okupljene oko HDZ-a BiH, odlučile zajednički izaći na izbore na svim razinama.

"Legitimno pravo je ovih četiri-pet stranaka da se udruže, ali mi želimo nuditi alternativu. Ne želimo biti smokvin list HDZ-u nego se okrenuti reformama" - poručio je Raguž. Lider HDZ-a 1990 smatra kako se HNS treba reformirati, institucionalizirati, da se u njegov rad uključe sve zainteresirane stranke, javni i kulturni djelatnici "bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju" kako bi se definirala strategija.

"Moramo izgraditi šta je to nacionalni interes, je li to pozicija oko evropskog puta, o ključnim pozicijama unutar BiH, odnos prema odgovornosti, prema manipulacijama... sve su to ozbiljna pitanja i mi želimo da se njima bavimo. Nastup na izborima samo je jedno od pitanja HNS-a" - kazao je Raguž.

On je rekao kako je HDZ BiH prvi prekršio zajednički sporazum o djelovanju dvije stranke "rušeći vlast u Livnu".

"Ne možete govoriti o zajedništvu a raditi to. Mi smo izbjegli politički ultimatum. Mi jesmo stranka koja dolazi iz nacionalnog kruga, ali smo se vratili u središte političkih zbivanja cijele BiH, plaćamo političku cijenu profiliranja. Dajte mi argumente koja stranka na taj način djeluje. Mi smo imali sporazume koji su prekršili, ali smo ostali u HNS-u jer želimo tu instituciju strateški izgraditi. Odbili smo jednu zajedničku listu za sve razine. To smo odbili. Mislimo da nije dobro da među Hrvatima nema političke konkurencije. Zajedništvo ćemo uvijek graditi na pravim stvarima" - kazao je Raguž.

Na pitanje da prokomentira napad na profesora Slavu Kukića, kojeg je na njegovom radnom mjestu na fakultetu prebio zaštitar jedne mostarske agencije, Raguž je rekao kako se bilo koji oblik nasilja zbog političkog mišljenja, "bez obzira slagali se s tim mišljenjem ili ne, mora sankcionirati".

"Prema nasilju gajimo nultu toleranciju. Nama je u BiH potrebna nova politička kultura, dijalog, a ne politika prst u oko" - rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž za Dnevnik D Federalne televizije.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari