Ured za reviziju utvrdio milijunske nepravilnosti u MUP-u ZHŽ

ljubuski.info

Četiri godine su prošle iza sadašnje vlasti, a da u MUP-u za sve to vrijeme nije urađeno gotovo ništa. Točnije rečeno na Skupštini ZHŽ je prošao samo jedan zakon koji regulira pitanje prijevoza zapaljivih materija, a i za njega je ovoj instituciji trebala godina i pol "mukotrpnog" rada.

Ali iza paravana se događaju velike nezakonitosti, koje iz godine u godinu objavljuje Ured za reviziju F BiH.

Godina 2013. je najgora po kršenju zakona od kada postoji županija. MUP, koji bi trebao biti primjer poštivanja zakonske regulative, malo toga radi sukladno zakonu što otvara brojna pitanja o stanju u drugim institucijama i cjelokupnom društvu.

Milijunski iznosi bez poštivanja propisa! Zašto?

Kada se radi mimo zakona s tolikim novcem onda javnost s pravom sumnja u velike malverzacije s ciljem priskrbljivanja novčanih provizija.

Ured za reviziju je utvrdio da su u MUP-u milijuni KM potrošeni nezakonito bez procedure i poštivanja Zakona o javnim nabavkama BiH.

U izvješću su objavili kako nisu provedene procedure izbora najpovoljnijeg dobavljača za nabavu roba i usluga u iznosu od 738.166 KM. To se odnosi na sljedeće: nabavku lož ulja u iznosu 43.675 KM, uredskog materijala 262.162 KM, goriva 294.127 KM i servisiranja vozila 138.202 KM.

Uz to nisu provedene odredbe Zakona o javnim nabavkama BiH pri kupovini kompjuterske opreme u visini 231.443 KM. Ured za reviziju F BiH je u izvješću kazao kako je u MUP-u namjerno izbjegnuta primjena postupaka nabave, što zakonom nije dopušteno. Odgovor na pitanje zašto se ovako radi, nije potrebno davati.

Reprezentacija i telefonski troškovi

Ustaljena je vrijednost troškova za reprezentaciju u visini od 26.071 KM, a povećani su troškovi mobilnih telefona 32.829 KM.

Enormna potrošnja goriva je nastavljena i u 2013. godini i iznosi 294.127 KM, što je za više od 90.000 KM od "normalne" potrošnje. Za posljednje dvije godine u MUP-u je potrošeno oko 240.000 KM goriva više od uobičajenog. Tužiteljstvo ZHŽ je prije nekoliko mjeseci izuzelo dokumentaciju o potrošnji goriva, a prema dokumentima koji su procurili u javnost i vozilo Passat CC ministara Zdravka Borasa - Brade je imalo "probušen rezervoar" ili je možda satima radilo "u mjestu".

Milijuni trošeni, a rezultati ništavni

Ovo je pravi apsurd u radu jedne institucije, koja bi, prije svih istalih trebala poštovati i sprovoditi zakon u cilju nacionalnog interesa i domovinskog duha. Izgleda kako je interes nacije i zov Domovine u privatnim džepovima a nezakonitosti i siromaštvo su nacionalni interes, dok se pojedinci bogate.

Tako se djelatnicima MUP-a duguju milijuni KM za doprinose, a samo za beneficirani radni staž čak 3.500.000 KM. I ta se stavka samo u 2013. godini povećala za 300.000 KM. Više od 200 tužbi je pokrenuto protiv ministarstva zbog neisplate plaća i naknada.

Tko provodi ove nezakonitosti?

Sustav korupcije i nepotizma razara ovu instituciju, a što reći više od toga kada je ministar Boras na mjesto prvog čovjeka financija postavio osobu s diplomom FABUS-a ili na mjesto savjetnika čovjeka koji nije imao stručnu spremu za navedeno mjesto.

Ured za reviziju F BiH je objavio kako su 353.834 KM troškova iz 2012. godine u MUP-u ZHŽ  evidentirani godinu dana poslije, točnije u 2013. godini.

Prema informaciji iz Tužiteljstva ZHŽ uskoro će biti podignuta prva optužnica protiv ministra Zdravka Borasa – Brade po više osnova iz KZ F BiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari