Koalicija HNS-a je zapravo samo HDZ BiH uz nekoliko privjesaka

ljubuski.info

Potpisivanje koalicije stranaka krnjoga HNS-a na čelu s HDZ-om BiH bez druge najsnažnije stranke HDZ-a 1990., kao niti drugih jačih hrvatskih stranaka koje trenutačno nisu članice HNS-a, za većinu ostalih političkih predstavnika i nije neko iznenađenje.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić u tvrdi kako je navodna koalicija ništa drugo no jedna stranka, u ovom slučaju HDZ BiH, koja se okitila s nekoliko predsjednika drugih stranaka, a koje u stvarnosti praktično i nemaju snagu, odnosno pitanje je, bi li, u slučaju malo strožih pravila SIP-a, i postojale. Pritom, HSP BiH kao respektabilna snaga, ističe, nije dobio poziv iz HNS-a o stvaranju svehrvatske koalicije, pa čak i na područjima gdje su hrvatski interesi ugroženi.
"Gledao sam koje su to stranke koje su potpisale ovaj sporazum, kao i one koje ga podupiru. Osim HDZ-a BiH bilo je, koliko znam, šest predsjednika stranaka i kada sam im prebrojao vijećnike, ispalo je da ih imaju ukupno šest. Dakle, imamo šest stranaka sa šest vijećnika bez županijskih predstavnika. I onda vidimo kolika je snaga Hrvatskog narodnog sabora u kojem sjede silni predsjednici", naglasio je Jurišić, poručivši kako je jasno da je navodna koalicija zapravo HDZ BiH koji se okitio s nekoliko privjesaka.

Stranke bez snage

Ukoliko bi se, pak, promijenio Zakon o političkim strankama, vidjelo bi se, smatra Jurišić, kada su te stranke imale svoje sabore kao i koja su im to stranačka tijela, a u konačnici njihov broj bi bio mnogo manji na kraju takve provjere.

S druge strane, iako je u posljednjem razdoblju bilo govora o proširenju HNS-a kao i mogućnosti da se sve hrvatske stranke okupe oko nekih nacionalnih interesa, pa čak i razina vlasti u kojima je prijeko potrebno zajedništvo, Jurišić je otkrio kako njegova stranka takav poziv nije dobila.
"Nisam ga ni očekivao, iako je poznato da sam nedavno imao razgovor s Božom Ljubićem, predsjednikom Glavnog vijeća HNS-a. Mi smo se također, podsjećam, već obratili javnosti i članicama HNS-a s otvorenim pismom u kojem smo naveli kako želimo sudjelovati u radu HNS-a oko vitalnih interesa", naveo je Jurišić, no odgovora, podsjeća, nije bilo.

Drugi blok

S druge strane, ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči je i činjenica da je HDZ 1990. isključen iz procesa, pa čak i na ugroženim razinama, s tim da je ta stranka odlučila samostalno nastupiti u onim sredinama gdje nema opasnosti od ugrožavanja hrvatskih nacionalnih interesa.
"Očito je da se većina članica HNS-a nije složila, tako da je HDZ 1990 ostao po strani, iako su nudili zajedništvo oko pojedinih razina vlasti, kao i za funkciju člana Predsjedništva", izjavio je Jurišić, izrazivši žaljenje što se ipak nije uspjelo u namjeri stvaranja drugog bloka na hrvatskoj političkoj sceni.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari