Puno je više hrvatskih stranaka izvan nego unutar HNS-a!

privjesci

Pet stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS), predvođenih HDZ-om BiH, potpisalo je u ponedjeljak u Mostaru koalicijski, političko-psihološki, sporazum o zajedničkom nastupu na općim izborima na svim razinama u državi. Već jučer i to točno u podne ta je koalicija pohodila Središnje izborno povjerenstvo koje ima nadležnost i zadaću ovjeriti to višestranačko partnerstvo.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, potvrdio je, dakle, nakon sjednice Predsjedništva HNS-a da su se za izbore prijavili HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP Dr. Ante Starčević i HSP Herceg Bosne, koji će činiti koaliciju. Nema, očekivano, HDZ-a 1990., druge hrvatske stranke po snazi i političkom rejtingu i jednoga od utemeljitelja Hrvatskoga narodnoga sabora.

Apsolutističke poruke

"Pozivam sve koji prepoznaju značaj HNS-a da podrže ovu listu. To je najbolji način da ostvarimo kvalitetan rezultat, ali i da nakon izbora činimo veliku koaliciju hrvatskih stranaka. Pozivamo da nas podrže sve institucije, pojedinci i udruženja građana koji na sličan način vide budućnost BiH i političku poziciju Hrvata u BiH", frenetično je poručio Čović.

On je pojasnio da će u sljedećih 15 dana izborne liste biti zajednički sačinjene te dogovoreni i ostali detalji, poput mjesta na listama ili imena kandidata. Zanimljivo je kako lider HDZ-a BiH Dragan Čović tvrdi da novonastalu koaliciju podržavaju i druge stranke s hrvatskim predznakom, Demokratski centar, UHSP, Hrvatski pravaški blok, kao i "kadar koji je napustio HDZ 1990.", koje su zapravo i nepostojeće jer se nisu mogle prijaviti za izlazak na izbore.

Stožernik, očinski, vrlo nadmeno, ohrabruje sve one koji sa zebnjom čekaju sredinu srpnja i njegov vlastoručni potpis flomasterom kako će se svi oni naći na zajedničkim listama. Naravno, nije precizirao je li na početku, sredini ili na začelju lista. Sama ta apsolutistička poruka zorno svjedoči u kakvom se podaničkom položaju nalaze svi oni ambiciozni dužnosnici ili članovi preostale četiri strančice, sastavnice prijavljene koalicije, a naročito disidenti iz HDZ-a 1990. Pristali su na mrvice i na neku možebitnu zastupničku milostinju, makar i na županijskoj razini koju im isključivo može podariti stvarni "atila" unutar HNS-a.

"Nadam se da je ovo jedan veliki iskorak za stvaranje bolje pozicije hrvatskog naroda i eliminiranje mogućnosti da se mimo legitimne volje hrvatskih birača biraju članovi Predsjedništva i predstavnici u izvršnoj vlasti", rekao je Čović. Što bi to trebalo značiti, da eventualni izbor, primjerice, Martina Raguža neće biti izraz legitimne volje hrvatskoga naroda u BiH? Očigledno je da novi akademik u Hrvata ima problema sa samouvjerenošću pa u strahu paranoično i preventivno unaprijed prijeti svojim budućim izbornim rivalima koji nisu kandidati koalicije.

Ivan Musa, predsjednik HKDU-a, mogao se izboriti za bolju pregovaračku poziciju, ali nije niti blizu postati "hrvatski Marko Pavić" pa umjesto da, kako to čini gradonačelnik Prijedora, trguje s jakom kandidaturom, bespogovorno pristaje da kandidat za člana Predsjedništva bude iz HDZ-a BiH i da Čovićeva stranka samostalno odluči o imenu.

Prašina u oči

Lider HDZ-a 1990. Martin Raguž je u pisanoj formi obavijestio Predsjedništvo HNS-a da je spriječen sudjelovati na sjednici u ponedjeljak što je dakako dalo povoda stožerniku pecnuti ga. "To samo govori o ozbiljnosti odnosa i time se šalje jasna poruka. Međutim, mi i dalje pozivamo da - ako žele - podrže ovu listu", rekao je Čović.

"Kada je riječ o izborima, mi smo jasno rekli da smo otvoreni za razgovore tamo gdje su ugroženi interesi hrvatskog naroda. Međutim, HDZ BiH je inzistirao na zajedničkoj listi za sve razine, tako da o tom ultimativnom stavu nije postignut dogovor", ponovio je stranačke stavove Martin Raguž.

Hrvatska politička pozornica tako je od ponedjeljka i definitivno pukla na najmanje dvije cjeline. Imajući u vidu potpise za novu koaliciju, sve upućuje da je i ionako krnji HNS također popucao i da će ubuduće taj forum biti utočište za svega pet od sadašnjih 9 stranaka. Raslojavanje je očigledno dostiglo kritičnu nepodnošljivu razinu i krajnje je vrijeme da odgovorni političari počnu raditi na okrupnjavanju besmisleno raštrkanoga političkoga bića.

Politički pluralizam je apsolutno poželjan, ali besmisleno je više žmiriti nad zabludom i farsom o tobožnjem postojanju 15, a neki tvrde i 18 političkih stranaka i pri tome im davati lažnu snagu i značaj ili nekom zajedništvu i nacionalnoj snazi kroz 9 stranaka unutar HNS-a. To je bacanje prašine u oči radi zadovoljavanja uskih interesa, a što je najgore, to je prosipanje političkoga i nacionalnoga identiteta pa ako hoćete i onoga najnužnijega praga političkoga i regionalnoga jedinstva.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari