HDZ BiH utemeljio HAZU BiH, predsjednik Jakov Pehar

ljubuski.info

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH (HAZU) utemeljena je danas u Mostaru. Kako je ovom prilikom kazao imenovani predsjednik akademik Jakov Pehar, HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture.

Član Akademije HAZU Božo Žepić kazao je kako je temeljna zadaća Akademije skrb o razvoju znanosti i podizanju znanosti na onu razinu koju zaslužuje i ima u svijetu.

Član organizacijskog Povjerenstva Sveučilišta Zoran Tomić je kazao kako je prema Statutu 15 redovitih i 20 dopisnih članova.
"Danas će sveukupno biti negdje oko 23 predloženih dopisnih i redovitih članova. Oni su izabrani na temelju prijedloga Povjerenstva, na temelju prijedloga Hrvatskog društva za znanost i umjetnost i na temelju mišljenja i odluka matičara koji moraju biti akademici", kazao je Tomić.
"Povjerenstvo je tako došlo do broja redovitih i to 12, i bit će negdje oko 12 dopisnih članova. Aktom osnivanja biraju se dopisni i redoviti a u daljnjoj proceduri će se moći birati samo dopisni članovi, a Akademija će iz redova dopisnih birati redovite", pojasnio je Tomić.

Zakonska osnova za osnivanje Akademije je županijski Zakon o akademiji, a na upit znači li to da je ovo onda akademija na razini županije Tomić ističe da se stvari mogu različito iščitavati, s obzirom na sastav i teritorijalnu disperziju ovo je svakako bosanskohercegovačka akademija. Sjedište Akademije bit će na Sveučilištu u Mostaru, privremeno na Kampusu Sveučilišta.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari