Dragan Čović i Martin Raguž glavni suparnici

ljubuski.info

Dva HDZ-a izlaze zasebno na izbore i bit će glavni konkurenti u predizbornoj utrci. Postalo je to kristalno jasno jučer nakon što je HDZ BiH potpisao sporazum s još nekoliko manjih stranaka iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) o zajedničkom izlasku na izbore na svim razinama vlasti, dok je potpis HDZ-a 1990. izostao.

Nije bilo dogovora

Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž kaže kako se nije uspjelo doći do dogovora o zajedničkom nastupu, jer je HDZ BiH inzistirao na konceptu jedne liste za sve razine vlasti.

Šef HDZ-a 1990. ističe kako njegova stranka ostaje dosljedna u svojim stavovima, koje su zauzela najviša stranačka tijela, a to je da su otvoreni za dogovor tamo gdje je ugrožen vitalni nacionalni interes.

"Taj pristup nije prihvaćen. HDZ BiH je išao na koncept jedna lista za sve razine i nije bilo dogovora. Mi želimo ostati pozitivni i pozvati na pozitivnu kampanju, za promjenu negativne političke klime. Do 14. srpnja kada se predaju liste kandidata mi ne bježimo od dogovora - sve do pozicije člana Predsjedništva BiH", naglasio je Raguž.

Dodao je kako HDZ 1990. ostaje posvećen reformi HNS-a kao krovne institucije hrvatskog naroda kako bi se došlo do rješenja hrvatske pozicije u BiH.

HDZ 1990. predlagao je da s HDZ-om BiH i ostalim strankama HNS-a iziđe zajedno na području Republike Srpske i u Zeničko-dobojskoj županiji, a ostavljali su prostor i za dogovor oko kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Bjanko sporazum

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je pojasnio da su se od stranaka HNS-a za izbore prijavili HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg Bosne, te da će one činiti koaliciju, dok istu podržavaju i Demokratski centar, UHSP i Hrvatski pravaški blok, te kadrovi koji su napustili HDZ 1990. Svi oni, kaže Čović, naći će se na zajedničkim listama. Dodao je i kako će Hrvatska republikanska stranka koja je nastala od ljudi koji su izišli iz HDZ-a 1990. podržati listu HNS-a, iako će u nekoliko županija imati svoje liste.

"To je najbolji način da ostvarimo kvalitetan rezultat, ali i da nakon izbora činimo veliku koaliciju hrvatskih stranaka. Nadam se da je ovo jedan veliki iskorak za stvaranje bolje pozicije hrvatskog naroda i eliminiranje mogućnosti da se u ime hrvatskog naroda biraju članovi Predsjedništva i predstavnici u izvršnoj vlasti mimo legitimne volje hrvatskih birača", naveo je Čović. Dodao je da će koalicija danas biti predana Središnjem izbornom povjerenstvu.

Kazao je kako je napismeno dobio da je predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž bio spriječen sudjelovati na sjednici Predsjedništva HNS-a.

"To samo govori o ozbiljnosti odnosa i time se šalje jasna poruka. Međutim, mi i dalje pozivano da ako žele podrže ovu listu", kazao je Čović.

Upitan jesu li dogovoreni detalji sporazuma, imena kandidata, pozicije na listama ili je on potpisan bjanko, Čović je naveo da će liste biti napravljene u idućih petnaestak dana, te da se nisu bavili foteljama.

Predsjednik HKDU-a Ivan Musa kazao je da su sve stranke prihvatile da kandidat za člana Predsjedništva bude iz HDZ-a BiH, a da ta stranka samostalno odluči o imenu. Kratko je prokomentirao kako "ovo nije kladionica, niti smo tu radi dobiti".

Iako formalno postoji mogućnost da se između dva HDZ-a postigne dogovor oko člana Predsjedništva BiH, sve je jasnije da su male šanse za to. Može se čak dogoditi da se u utrci za najveću državničku fotelju sudare predsjednici dviju najjačih hrvatskih stranaka.

Sanja Bjelica Šagovnović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari