Kamerunac se u Slogi osjeća prihvaćeno i sretno

na terenu

Ljubuška Sloga će u novu sezonu Druge lige FBiH Jug ući s velikim pojačanjem, a riječ je o dvadesetdvogodišnjem Ngalameu Clovisu, ofanzivnom veznjaku iz Kameruna koji dobro igra objema nogama i upotrebljiv je na obje bočne strane terena.

Clovis je rođen u gradu Buea, a nogometom se počeo baviti kao šestogodišnji dječak.
"Dok sam odrastao, shvatio sam da me nogomet čini jako sretnim i mirnim. Zaljubio sam se u nogomet i ozbiljno sam ga shvaćao zajedno sa školom. Kada mi je bilo 14 godina, imao sam sreću biti odabran trenirati među najboljim igračima u školi nogometa. Imao sam dobrog trenera, odlično me je odgojio i usmjerio u te tri godine te sam tu puno toga naučio o ovom sportu", govori novi nogometaš u taboru trenera Ibre Rahimića, Ngalame Clovis Sone Ngome.

Novi član Sloge je igrao tri meča za U-20 reprezentaciju Kameruna i postigao tri pogotka, te je dobio poziv za U-21 tim, ali je zbog ozljede izostao njegov nastup. Jednu sezonu igrao je u Bora Unitedu gdje je bio najbolji igrač, nakon čega je nastupao u kamerunskom prvoligašu Tico Unitedu. Njegov agent ga je spazio preko internetskog servisa Youtube pa uz njegovu pomoć 2011. odlazi u Portugal, odnosno u C. D. Mafru. Kako kaže, za njega je odlazak iz domovine u Europu bio velika avantura.

Nakon Portugala je kratko trenirao u Njemačkoj, potom prešao u zenički Čelik.
"Moj agent je imao prijatelja iz BiH i spletom nekih okolnosti došao sam lani u Čelik. U Čeliku mi je bilo odlično u početku, trener Vlado Jagodić je bio odličan, dobro sam igrao, no zbog problema s vizom morao sam otići u Kamerun i propustio sam veliki dio sezone. Po povratku sam trenirao samo mjesec dana i tad mi Jagodić nije pružio priliku da igram i dokažem se. U tom razdoblju i moral u klubu je pao zbog određenih problema i moj agent je poželio da dođem u Slogu jer smatramo da je ovo perspektivan klub u kojem ću imati priliku dati sve od sebe i dokazati se", pojasnio je Clovis.

U BiH je imao i dobrih i loših iskustava, ali ipak je bilo više onih pozitivnih.
"Sretan sam ovdje, u srcu nosim samo sjajna sjećanja. U Zenici sam stekao jako dobre prijatelje s kojima sam dijelio mnoga divna vremena, bio sam cijenjen i voljen što je najbitnije. Vjerujem da će mi i u Slogi biti odlično, a već sam upoznao dosta prijatelja. Osjećam se prihvaćeno i sretno", rekao je Ngalame Clovis Sone Ngome.

"U Kamerunu su dosta lošiji uvjeti"

Ngalame Clovis kaže da ne postoji toliko velika razlika u nogometu između Kameruna i BiH, a bitna razlika se ogleda u uvjetima za rad jer su u Kamerunu dosta lošiji, posebno kad je u pitanju infrastruktura i tereni. No ističe da se nogomet u Njemačkoj i Portugalu uvelike razlikuje od ovoga u BiH.
"U ovim zemljama je najbitnije taktiziranje te je svaka akcija pomno isplanirana dok se u BiH zahtijeva dosta napora i trčanja, a gdje po meni često ima puno nepotrebnog trošenja energije", smatra Kamerunac u timu Sloge.

"Zavolio sam ovu zemlju"

Na upit kako mu je bilo akomodirati se na nogomet u BiH, kaže da je bilo dosta lako, a što može zahvaliti prijatelju iz Zenice koji mu je puno pomogao prilagoditi se na ovdašnje običaje u igri. Kada je u pitanju općenito razlika između Kameruna i BiH, kaže da je ona velika.
"Drukčija je hrana i piće, ali i mentalitet. No moram priznati da sam zbilja zavolio ovu državu i ljude koji su jako ljubazni", izjavio je Clovis.

"Hrvatska je jako dobra reprezentacija"

Slogin Kamerunac je u Ljubuškom gledao utakmicu svoje reprezentacije s Hrvatskom na Mundijalu u Brazilu.
"Hrvatska je jako dobra reprezentacija, ali sam se ipak nadao pobjedi Kameruna. Mislim da je glavni krivac za poraz Alexandre Song koji je dobio crveni karton zbog nesportskog ponašanja", rekao je Clovis.

"Moj životni san je Arsenal"

Na upit gdje se vidi u budućnosti, istaknuo je svoj san o engleskom Arsenalu.
"To je moj životni san, znam da je velik i da se čini nedostižnim, ali smatram da je sve u trudu i radu. Mislim da nisam uzalud sve ovo prošao i da će mi se jednog dana ipak snovi ostvariti", kazao je Clovis.

Antonija Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto