HDZ BiH minira zajednički nastup?

sastanak

Posljednja događanja u HNŽ-u koja su kulminirala izbacivanjem HDZ-a 1990. iz vlasti, najave smjene ministra "devedesetke" Joze Lučića u SBŽ-u, kao i održavanje sastanaka koordinacije stranaka HNS-a bez predstavnika druge najsnažnije stranke Sabora u središnjici "devedesetke" upalili su alarm za uzbunu. Naši izvori iz te stranke tvrde kako su ovi potezi pokazatelj da HDZ BiH pokušava na različite načine minirati i ograničiti mogućnost dogovora dvaju HDZ-ova oko zajedništva na nacionalno ugroženim pozicijama. U prvom redu, ističu naši sugovornici, to se odnosi na nikad dovršenu priču oko zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva.

Istječe rok za RS i ZDŽ

Umjesto da se politička previranja zanemare i stopiraju te energija pokuša usmjeriti na ovu izuzetno važnu temu, stanje na terenu pokazuje kako HDZ BiH skreće pozornost i odbija odgovoriti na ponudu za otvaranjem razgovora posvećenih dogovoru oko koalicija. Također, ovim se pokazuje da je njima stalo samo do pozicija, a ne suštinskog dogovora, upozorio je naš izvor. Međutim, ranije dogovoreni savezi s čelnicima HDZ-a BiH na terenu, odnosno prostoru Republike Srpske i Zeničko-dobojske županije, smatraju u HDZ-u 1990., moraju se realizirati bez obzira na narušene odnose dviju stranaka na ostalim razinama. Tomu svjedoči i zeleno svjetlo koje je središnjica pružila ovim dogovorima, no problem je što adekvatnog odgovora iz vrha HDZ-a BiH još uvijek nema, tako da su koalicije u RS-u i ZDŽ-u trenutačno na čekanju.

Ipak, ostalo je još pet dana roka koje je postavilo Središnje izborno povjerenstvo za prijavu ovjere koalicija i nadati je se kako će posao za ove dvije razine biti uspješno dovršen. To se pak, barem za sada, ne može reći i za eventualnog zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH oko kojeg uopće nema komunikacije na relaciji dvaju HDZ-ova. Naši sugovornici ističu kako će se za desetak dana na predizbornoj konvenciji HDZ-a 1990. znati mnogo više u pogledu ove tematike te kako je upravo razdoblje do njezina održavanja prilika i rok da dvije stranke pokušaju doći do dogovora. Ukoliko ga ne bude, velika je vjerojatnost da će se upravo tada izići s kandidatom za Predsjedništvo BiH, pri čemu je lider HDZ-a 1990. Martin Raguž jedina osoba koja se do sada spominjala u tom kontekstu.

Dogovor na terenu

S druge strane i dok vremena za razgovore oko kandidata za člana Predsjedništva još uvijek ima, problematika koalicijskog nastupa uvelike je opterećena rokovima. Poznato je kako stranke moraju do 24. lipnja predati prijavu ovjere koalicija, pa slijedom toga postaje jasno da dva HDZ-a ovog vikenda konačno moraju staviti točku na "i" dogovorima u Republici Srpskoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

Koalicija dvaju HDZ-ova u RS-u pruža uvjerljive šanse za ostvarenje dva ključna cilja; osvajanje pozicije potpredsjednika RS-a te ulazak legitimno izabranih Hrvata u Narodnu skupštinu RS-a. Odbori dvaju HDZ-ova u RS-u postigli su načelan dogovor prema kojem će HDZ BiH predložiti Josipa Jerkovića (sada izaslanik u Vijeću naroda) za potpredsjednika RS-a, dok će kadar HDZ-a 1990. Tomislav Tomljanović nositi listu za Narodnu skupštinu.

Lista u ZDŽ-u

Županijski čelnici dvaju HDZ-ova u ZDŽ-u postigli su dogovor o zajedničkom nastupu za županijsku Skupštinu, kao i za federalni Parlament iz ove izborne jedinice. Konkretno govoreći, doznajemo, od tri ključne pozicije na listi dvije bi pripale HDZ-u BiH, jedna HDZ-u 1990., dok će dvije stranke, ukoliko uđu u vlast, dobiti po jedno ministarstvo u županijskoj Vladi.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari