Nema kriterija za dodjelu braniteljskih stanova

Pitanje dodjele stanova u braniteljskim zgradama, čiji su radovi pri kraju, uznemirilo je udruge proistekle iz Domovinskog rata. Udruga udovica i djece hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu iz Ljubuškog trebala bi participirati u ovoj dodjeli. Prema riječima tajnice Udruge Katice Miličević, Ministarstvo branitelja ZHŽ-a još nije oformilo povjerenstvo i donijelo uredbu o dodjeli stanova.

“Očito su planovi Ministarstva da mi odredimo kriterije čime bi sa sebe skinuli odgovornost. Naš prijedlog je da povjerenstvo, koje bi se trebalo osnovati, sagleda stanje na terenu i onda utvrdi prioritete za dodjelu stanova”, kazala je Katica Miličević. Ova udruga broji 20 udovica i 45 djece od kojih su četiri udovice riješile stambeno pitanje, i to zahvaljujući Federalnom ministarstvu branitelja.

Potvrde misteriozno nestale

Županijsko Ministarstvo branitelja pomoglo je u izgradnji samo jedne kuće, i to uz pomoć Općine Ljubuški. Osim stambenog pitanja, problem su i mirovine poginulih supruga jer mirovinu mogu primati samo dok školuju djecu. Pravi problem nastaje kada je pokušaju prebaciti na sebe jer nedostaju potvrde o stradanju njihovih supružnika, koje su se nalazile u Ministarstvu branitelja. “Potvrde su misteriozno nestale i zbog toga je teško dokazati da su im muževi poginuli”,istaknula je Miličević koja ima isti problem. Zapošljavanje djece poginulih branitelja također predstavlja problem, mada su za to odgovorne županijske institucije. “Zahvalne smo bivšem ministru Ivanu Brkiću koji je proveo zakon u djelo zaposlivši četvero naše djece”, naglasila je Miličević

Previše nezasluženih odličja

Ono što smeta i boli udovice je i nebriga općinskih vlasti kada su u pitanju obilježavanja godišnjica pogibije njihovih muževa. U svibnju je obilježena 15. godišnjica pogibije četvorice Ljubušaka na Krivodolu, na kojoj se pojavio samo vijećnik Ivica Boras. Nezadovoljne su i uručivanjem visokih vojnih odličja pojedincima koji ih nisu zaslužili i na osnovi njih dobivaju visoke novčane naknade. Među njima nema poginulih ili teško ranjeni invalida. “Svaka čast zapovjednicima koji su zaslužili ova odličja za koja primaju naknadu, ali ima previše onih koji ih nisu zaslužili”, zaključila je Katica Miličević.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari