SIPA upala i u prostorije Uprave za neizravno oporezivanje BiH

akcija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć realizaciju akcije kodnog naziva "Pandora", koja se izvodi na širem području BiH.

Prema planu izvođenja akcije u tijeku su lišenja slobode više desetina osoba i pretresi objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoša, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika. Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Počinitelji se sumnjiče za kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, vezano za uvoz tekstilne i druge robe u BiH.

Akcijom su obuhvaćeni i bivši i aktualni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u realizaciji sudjeluje preko 300 policijskih službenika.

Nakon ranijih akcija SIPA-e "Bos", "Elipsa" i "Master", akcija "Pandora" najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv financijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Kako je potvrđeno u Tužiteljstva BiH, uhićeni su bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević, kao i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH.

Iz izvora bliskih istrazi saznaje se kako su među uhićenima i Nedeljko Milovanović, bivši šef Carinske ispostave Bosanske Gradiške, Milenko Nikić bivši šef Carinske ispostave Bosanski Brod, te jedan od aktulalnih čelnika Carine Bosanski Brod Avdija Škahić, a uhićen je i Alija Mašić, bivši šef Carinske ispostave Halilovići - Sarajevo

Više detalja o akciji bit će priopćeno u toku dana, navode iz SIPA-e.

Čaušević kadar SDA

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje, političko-državnu karijeru iz redova SDA počeo je kao sitni poslušnik moćne obitelji Čengić. Upravo ga je SDA i postavila na čelo UIO BiH, gdje je proveo sedam godina. Imenovan je 2004. godine i na funkciji direktora ostao je do 24. veljače 2011, kada ga je Vijeće ministara BiH razriješilo dužnosti.
Čaušević ne samo da je zapošljavao rodbinu i prijatelje visokih funkcionera SDA, već ju je i izdašno financirao. Gotovo do "savršenstva" doveden je mehanizam reketiranja gospodarstvenika koji su za olakšice ili ubrzavanja procedura bili dužni Stranci osiguravati značajna financijska sredstva. Posebno je to bilo izraženo tijekom izborne kampanje, ali i u situacijama kada je "šefu" trebao stan, novi automobil, zemljište za vilu...

Čaušević nije bio jedini u tom lancu, ali jeste bio na vrhu.

Institucionalni kriminal koji je SDA uvela, ubrzo su slijedile i druge stranke u vlasti. Javna je tajna ne samo u Upravi za neizravno oporezivanje tko je čiji kadar i ko za koga, ali i za sebe, čak i sada, sakuplja novac i nosi u Centralu SDA. Isto kao i kome se daje!

Kako je u travnju objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), SIPA sumjniči Kemala Čauševića da je godinama igrao važnu ulogu u prikrivanju nezakonitosti pri uvozu tekstila.

U tim je poslovima zbog utaje carinskih dažbina i PDV-a proračun BiH oštećen za najmanje šest milijuna konvertibilnih maraka (tri milijuna eura), navela je SIPA u prijavi upućenoj Tužiteljstvu BiH početkom 2011. godine. Prema podacima iz izvješća SIPA-e, Čaušević i drugi uposlenici UIO-a navodno su dopuštali uvoz tekstila s lažnim deklaracijama o podrijetlu robe.

Sud BiH je blokirao 11 nekretnina u vlasništvu Čauševića, javio je CIN u travnju. Podaci iz kupoprodajnih ugovora pokazuju kako ukupna vrijednost nekretnina iznosi milijun i 80 tisuća konvertibilnih maraka (540.000 eura), prenio je tada isti izvor.
U rješenju Suda BiH je navedeno da se protiv Čauševića vodi više povezanih istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Sud BiH je odbio žalbu Čauševićevog odvjetnika Asima Crnalića, u kojoj se navodi da je njegov klijent već dugo godina među najbolje plaćenim menadžerima u BiH, te da je dio prihoda ostvario temeljem kamata, članstva u odborima, te po ugovorima o zakupu, darovima i nasljedstvu.

Devet stanova i 20 duluma zemljišta

Čaušević je, kako je objavio CIN, tijekom sedam godina, koliko mu je trajao mandat, uvećao svoj imetak za više od milijun KM. Kupio je, tvrdi CIN, pored brojnih stanova i 20 duluma zemljišta. Ovaj je centar izračunao kako njegova primanja nisu bila ni izbliza dovoljna pokriti sve troškove.

Nakon okončanja mandata, Agencija za istrage i zaštitu, protiv Čauševića, je podnijela niz kaznenih prijava. Sud BiH zamrznuo mu je svu pokretnu i nepokretnu imovinu, a on je do danas radio kao sudski vještak!

Službenici UIO tvrde, mada to još nije dokazano, da je u drugom dijelu mandata, Čaušević imao razgranatu mrežu preko koje je sakupljao reket. Tvrdi se da je u to vrijeme bio praćen i prisluškivan, te da u Tužiteljstvu BiH postoje čak i SMS poruke koje je on slao nekim od radnika UIO zahtijevajući postotak mita ili reketa utetok od gaspodarstvenika.

Čaušević je na sve ključne pozicije u UIO postavio svoje ili strankama odane ljude. Kriminal koji su oni počinili bio je toliko javan i transparentan, da su osobe koje su ga provodile postale poznate ne samo kao "Kemini" ljudi, već i izuzetno bahati i nezajažljivi.

Jedan od njih je i Zdravko Cvjetinović, sadašnji pomoćnik direktora UIO zadužen za carine.

Tko je Zdravko Cvjetinović

Cvjetinović je dugo godina bio šef carinske ispostave u Bosanskoj Gradišci i svoje je imenovanje pompozno "reklamirao" kao poklon SNSD-a čiji je kadar. I on je, po uzoru na SDA-ovu šemu, tvrdio da novac koji uzima ne kupi samo za sebe, već - mnogo više - za SNSD.

Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Upave za neizravno oporezivanje i prvi čovjek carina uhićen je na Graničnom prijelazu Gradiška. Cvjetinović je osumnjičen je za organizirani kriminal, a uhićen je prilikom pokušaja bjekstva. SIPA pretresa i objekte u vlasništvu Anesa Sadikovića, koji je ranije dovođen u vezu s nezakonitim uvozom tekstila.

Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Uprave za neizravno oprezivanje za sektor carina, sinoć je pokušao pobjeći iz zemlje. Nakon što je uhićen na graničnom prijelazu Gradiška, jutros je sproveden u Banju Luku. Nakon uhićenja pretresena je hotelska soba u kojoj je boravio, te ostale prostorije. Danas bi trebao biti prebačen u središte SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Cvjetinović, kojeg je na tu dužnost 16. siječnja ove godine imenovao direktor Uprave Miro Džakula, osumnjičen je za stvaranje kriminalne organizacije koja je uz njegovu pomoć pri uzvozu kineskog tekstila u BiH, po povlaštenim uvjetima, zaradila bogatstvo.

Kraljevi tekstila

Iz više izvora je potvrđeno kako je Kemal Čaušević, još za vrijeme svog mandata, bio uvezan s "kraljevima tekstila" Anesom Sadikovićem iz Sarajeva i Sedinetom Karićem Sidom iz Srebrenika.

U toj skupini povlaštenih uvoznika bio je i Anes Sadiković. Sadiković je također danas trebao biti uhićen, no, neslužbeno se doznaje kako je pobjegao u Crnu Goru.

Pored Sadikovića, kome je Cvjetinović omogućio ekskluzivni status uvoznika tekstila, Cvjetinović je kako se sumnja, izravno surađivao i sa Sedinetom Karićem.

Njima dvojici je, uz izdašnu novčanu naknadu, omogućio monopol na tržištu tekstila.

Istražitelji su došli do saznanja, po pitanju krijumčarenja robe, da je Čaušević surađivao i s Ramizom Delalićem Ćelom koji je je ubijen 2007. godine. Za Čauševića se sumnja da je bio stvarni organizator uvoza tekstila.

Anes Sadiković i njegovi bliski rođaci proteklih su godina uvezli kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi KM, te carinskim malverzacijama oštetili proračun BiH za astronomskih 300 milijuna KM.

Firma 'Eko san', koja je, po službenim dokumentima u vlasništvu Ismeta Sadikovića, proteklih godina zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima gotovo postala jedini uvoznik kineske robe u BiH, pa se tako kineski tekstil s oznakom Sadikovićeve firme prodaje u najvećim tržnim centrima širom BiH.

Sedinet Karić, zvani Sido koji je preuzeo poslove Anesa Sadikovića posjedovao je fiktivne firme u Mađarskoj i Italiji za uvoz tekstila, posredstvom kojih je prao novac i podmićivao pojedine bh. dužnosnike. Tako je prikazana vrijednost uvezene robe bila manja za 70, a u nekim slučajevim i 80 posto od stvarne cijene po kilogramu.

"Radi se o višemilijunski carinskim poreznim utajama i za taj iznos su oštećeni građani BiH. Osumnjičene osobe vršile su kaznena djela organiziranog kriminala tako što je uvožena velika količina robe u BiH. Utajene su carinske porezne dadžbine, a lažno je prikazivano da je iznos uvezene robe daleko manji nego što je u stvarnosti bio", stoji u ranijem priopćenju Tužiteljstva BiH kada je Karić uhićen.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari