Ljekarne prodaju stare lijekove, otvorene istrage

ljubuski.info

Zavod zdravstvenog osiguranja u Sarajevskoj županiji krenuo je u veliku borbu s kriminalom u zdravstvenoj oblasti. Istrage idu dalje i na čitavu BiH. Prvo je smijenjeno nekoliko liječnika zbog toga što su u jednom danu propisali 2150 recepata za lijekove, što fizički nije bilo izvedivo, s obzirom da je približan broj pacijenata trebalo pregledati i napisati im lijekove. Prema tome je jedan liječnik u 40 sekundi propisivao jedan recept.

Nakon toga su krenule istrage o sustavnoj korupciji, sporazumima pojedinih liječnika i farmaceuta, a posljednje što je potvrđeno je kako su u toj županiji teškim bolesnicima prodavani stari lijekovi. Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja u SŽ-u češlja rad 146 ljekarni, a inspektori kontroliraju i ugovorene obveza koje imaju ljekarne koje izdaju lijekove na recept. I to se neće samo činiti u Sarajevskoj županiji, već na razini cijele FBiH s obzirom da iz skoro svake županije dolaze pritužbe pacijenata na rad određene ljekarne.

"Morate imati na umu da su napravljeni milijunski minusi u ljekarnama kojima raspolažu gradovi i županije. Nevjerojatno je da se zna koliki su minusi u tim ljekarnama, a da se takve stvari vrlo malo istražuju. To je još jedan u nizu bh. apsurda" - kaže sugovornik analizirajući situaciju u ostalim županijama u BiH.

Što se tiče SŽ-a posebno težište stavljeno je na kontrolu poštovanja zakonskih odredbi o obveznim rezervama lijekova s esencijalne liste, kontrole ispravnosti zaprimljenih recepata na osnovi kojih se izdaju lijekovi, vođenje zakonskih evidencija i slične stvari. Navodno, dosad su uočene brojne nepravilnosti i propusti sustava, kao što je prodaja lijekova kojima je istekao rok.

"Nije takva situacija samo u Sarajevskoj županiji. Kada se zavodi ostalih županija odluče suočiti s tim problemom na površinu će isplivati još gore stvari" - kazao je naš sugovornik.

Željko Andrijanić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari