Hvatali dilere pa ih puštali kako bi razotkrili čitavu skupinu

ljubuski.info

Ukupno 23 uhićenih u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori zbog krijumčarenja droge, epilog je međunarodne akcije kodnog naziva Šetač 2 koju su u ponedjeljak izveli pripadnici MUP-a RS-a, FUP-a i policija susjednih zemalja.

U Hercegovini i Istočnom Sarajevu, pripadnici MUP-a RS-a su uhitili Miloša Govedaricu, Sašu, Milenka i Sinišu Kuljića, Vuka Vujovića, Marka Dunđera, Jozu i Željka Rašića, Zorana Bandura i Srđana Orbovića.

Prisluškivanje dilera

U bijegu se nalazi organizator ove skupine Svetozar Perućica, te Neđeljko Kuljić i Marko Govedarica, sva trojica iz Bileće, kao i Srećko Trifković s Pala. Službenici FUP-a su uhitili Davora Miličevića iz Čapljine, te još četiri osobe. Istraga u ovom predmetu, kako se moglo čuti, trajala je više od šest mjeseci, a istražitelji su tom prilikom pratili i prisluškivali osumnjičene osobe, te tako došli do informacija o organiziranom krijumčarenju skunka iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku.

Ova skupina je samo u proteklih šest mjeseci uspjela prebaciti u BiH i Hrvatsku više od 130 kilograma skunka, međutim, nisu uspjeli distribuirati ga do krajnjih korisnika jer je droga u međuvremenu zaplijenjena.

Iz izvora bliskih istrazi se moglo čuti da su neki od uhićenih, poput Vujovića, Dunđera Miloša Govedarice, ali i njegovog brata Marka koji je u bijegu, uhićivani u proteklim mjesecima, ali su puštani na slobodu kako bi istražitelje doveli do ostalih članova skupine.

Podsjetimo, braća Govedarica, Vujović i Dunđer su bili uhićeni krajem travnja u mjestu Bukovica na magistralnoj cesti Foča - Gacko kada je policija zaplijenila oko 57 kilograma skunka namijenjenog sarajevskom tržištu, ali su se ubrzo našli na slobodi. Spomenuti transporti droge su presretnuti nakon što je skunk prebačen u BiH i Hrvatsku. Načelnik Uprave krim policije MUP-a RS-a Zoran Mandić, jučer je na konferenciji za medije potvrdio da je u sklopu ove akcije u RS-u zaplijenjeno oko 108 kilograma skunka, na području Hrvatske 23 kilograma, a u Crnoj Gori i FBiH nešto manje od dva kilograma droge. Prema njegovim riječima, u BiH je uhićeno 15 osoba, u Crnoj Gori dvije osobe.

Suspendiran graničar

Hrvatska policija je također, uhitila šest osoba među kojima je i državljanin BiH.
"Ovom akcijom je zadan žestok udarac narkodilerima, te smanjen protok droge iz Crne Gore k BiH i Hrvatskoj. Uhićeni u ovoj sad akciji i onoj koja je izvedena prošle godine i koja je također nosila naziv Šetač, nisu bili dio iste skupine, ali su se međusobno preplitali. Jednim djelom u obje akcije se pojavljuju iste osobe, a i tranzitna ruta kojom je droga išla je ista", istakao je Mandić, te dodao da su za četiri osobe koje se nalaze u bijegu raspisane tjeralice.

Miodrag Laković, načelnik Odsjeka za borbu protiv droge i narkotika u Upravi policije Crne Gore, naveo je da su istražitelji u ovoj državi uključeni u akciju Šetač 2 od veljače i to na osnovu informacija o organiziranoj skupini narkodilera koju su dobili od MUP-a RS-a. Laković je još rekao da su u sklopu ove akcije u Crnoj Gori lišene slobode dvije osobe, te pohvalio suradnju s policijama iz RS-a, FBiH i Hrvatske, ističući da je ovo bio samo jedan u nizu predmeta koje su zajednički radili i uspješno riješili.

Enes Zeljković, načelnik Odjela za zlouporabu opojnih droga FUP-a, potvrdio je da je u FBiH pretreseno šest lokacija od kojih četiri u Ljubuškom i dvije u Čapljini, te da je tom prilikom pronađeno i oduzeto pola kilograma marihuane, ali i četiri vozila, 40-ak mobilnih telefona, računalna oprema i drugi predmeti koji će služiti kao dokazi u daljoj istrazi protiv spomenute skupine.

Pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Hrvatske Darko Žižek je istako da je u okviru akcije Šetač 2 u susjednoj državi uhićeno šest osoba, među kojima se nalazio i jedan djelatnik Granične policije, koji je u međuvremenu suspendiran. Žizek još navodi da je ova akcija u Hrvatskoj nosila naziv Gladius 2 te da se provodila na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba. Do sada je, prema njegovim riječima, zaplijenjeno ukupno 23 kilograma marihuane, koju je spomenuta skupina prokrijumčarila na teritoriju Hrvatske.

Većina uhićenih u akciji Šetač 2 odranije je poznata policiji po raznim krivičnim djelima. Odbjegli Trifković, čiju su kuću u srijedu pretresali specijalci MUP-a RS-a je bio uhićen u akciji kodnog naziva Kum, koju su početkom 2011.izveli pripadnici MUP-a SŽ-a i CJS-a Istočno Sarajevo. Županijski sud u Sarajevu ga je prije nešto više od dvije godine osudio na godinu i osam mjeseci zatvora zbog organiziranog kriminala i krađa auta, nakon što je s Tužiteljstvom sklopio sporazum o priznanju krivnje.

H. Rovčanin [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari