SPP: Vlada ZHŽ ne smije ignorirati zakone i struku

šuma

Stranka pravde i povjerenja (SPP) dobiva brojne pritužbe od svojih članova ali i šireg auditorija ljudi Županije Zapadnohercegovačke o lošem radu i brojnim problemima u ovoj županiji. Zbog su javno istupili i ukazali na jedan od problema koji je vezan za loše gospodarenje šumama kao prirodnim dobrom i resursom kojega se sustavno iskorištava i degradira.

Naime, Zakon o šumama FBiH iz 204. godine, proglašen je od Ustavnog suda FBiH neustavnim pet godina kasnije. Međutim, to nije smetalo da Vlada ŽZH formira društva i uprave čiji je cilj bio stavljanje šumarstva i ovih resursa pod vlast kako bi se uzela financijska sredstva temeljem Općekorisne funkcije šuma (OKŠ). ŽZH lani donosi novi Zakon o šumama, jer je prethodni stavljen van snage, i ponovno namjenska sredstva (OKŠ), koja godišnje iznose oko milijun konvertibilnih maraka, netransparentno troši. Spomenuta sredstva su namjenska i morala bi se trošiti za obnovu šuma, izradu šumskih putova, protupožarnih putova i svega onoga što je važno za racionalno gospodarenje svakim prirodnim dobrom pa tako i šumom.

Uprava za šume nikada nije provela javni natječaj za ravnatelja, jer bi po zakonu to morao biti diplomirani inženjer šumarstva, kao što ima dvadesetak uposlenih čuvara šuma među kojima također nema nijednog inženjera šumarstva. U ŽZH imaju četiri diplomirana inženjera šumarstva koji nisu zaposleni. Ne znamo zašto resorni ministar gospodarstva Ivica Ćorić i premijer Vlada Zdenko Ćosić, ne podupiru struku i razvitak ovog segmenta gospodarstva. Jer, na ovaj način se omalovažava struka i krše Pravilnici o unutarnjem ustroju i sve je dovedeno do toga da poslove šumarskog inspektora može obavljati veterinar a ne šumarski inženjer.

SPP samo na ovom primjeru želi reći kako građani i pučani Županije Zapadnohercegovačke imaju pravo na bolje gospodarenje prirodnim resursima, posebice šumama i vodama, i da Vlada ne smije ignorirati činjenice zakona, propisa i struke.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari