Održan 43. Vitinski sajam

ljubuski.info

Mjesto Vitina u Ljubuškoj općini, jučer je bila mjesto održavanje 43. tradicionalnog Vitinskog sajma poljoprivrede, obrta i kulturne baštine, koji je ponovno okupio velik broj posjetitelja i izvođača.

Dean Čuvalo otvorio sajam

Program je kako je bilo i najavljeno, započeo svetom misom u crkvi svetog Paškala u Vitini, nakon čega je uslijedio svečani mimohod do središta parka, gdje je pozornica čekala na izvođače. Prije svečanosti otvorenja sajma, upriličeno je polaganje vijenca i paljenje svijeće ispred spomenika Ludvigu Pavloviću, vitezu Domovinskog rata.

Čast da sajam proglasi otvorenim pripala je Deanu Čuvalu, sinu poginulog branitelja, koji je ovom prigodom kazao kako se i danas sjeća svoga djetinjstva i iščekivanja da ga roditelji povedu na Vitinski sajam.
"Čast mi je i zadovoljstvo otvoriti ovaj sajam, manifestaciju koja se nakon godina zaborava vraća u novom sjaju. Još kao dijete sjećam se iščekivanja da me roditelji povedu sa sobom na sajam, a vjerujem da i mnogo vas za sajam vežu lijepe uspomene, događaje ali i ljude kojih više nema među nama. Njima u čast, sajam se vraća ljepši i bolji, okupljajući nas u veselom druženju i ljepotama naše Vitine. Ovom prigodom zahvaljujem organizatorima ali i svim društvima koji su omogućili da ovo bude dan za uživanje i pamćenje", kazao je Čuvalo, te proglasio sajam otvorenim.

Nakon tog svečanoga čina, uslijedili su nastupi mnogih kulturno-umjetničkih društava ali i pojedinaca. Svi su oni, unatoč vrućem vremenu i suncu koje je nemilosrdno pržilo, dali svoj maksimum, te publici pružili nezaboravan provod u trosatnom programu.

Nastup brojnih gostiju

Bilo bi nezahvalno nekoga izdvojiti posebice, jer su svi izazivali oduševljenje i mamili pljesak od publike koja je bila nazočna u velikom broju, a bilo je tu mnogih generacija, od onih koji Vitinski sajam pamte još u prijeratnom vremenu, ali i oni kojima je ovogodišnji sajam prvi u životu. Kako sajam nije pravi bez okrijepe u hrani i piću, spomenimo kako se jučer Vitinom širio miris pečene janjetine, a služilo se piće rashlađeno u Vrioštici koja protječe kroz Vitinu. Za kraj kažimo kako se organizatori ovogodišnjeg 43. tradicionalnog Vitinskog sajma poljoprivrede, obrta i kulturne baštine, mjesna zajednica Vitina, udruga Vita te kulturno-umjetničko društvo Vrioštica zahvaljuju svima na doprinosu održavanja ove manifestacije, koja svoje korijene vuče iz daleke prošlosti, s početka 20. stoljeća, ali je zbog ratova više puta bivala prekidana i ponovno obnavljana. Vitinjani i njihovi gosti se nadaju kako će se tradicija održavanja ove manifestacije, obnovljena 2012. još mnogo godina održavati bez prekida.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari