Pobuna umirovljenika protiv "solidarnog nameta"

ljubuski.info

"Mislili smo najbolje. Nismo imali drugog izbora, ali da smo znali da će uslijediti ovakve reakcije, ne bismo pokretali akciju", rekao je za Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH komentirajući odluku o odbijanju novca od mirovina za žrtve poplava.

Rapa naglašava kako je Savez dobio potvrdu od svih umirovljeničkih udruga s područja Federacije BiH kako pristaju da se na ovaj način pomogne umirovljenicima koje su pogodile poplave.

"Savez je na izvanrednoj sjednici Izvršnog odbora donio odluku o formiranju Fonda solidarnosti želeći na taj način pomoći umirovljenicima s područja zahvaćenim poplavama", rekao je Rapa i napomenuo kako svi umirovljenici koji to žele mogu najbližem udruženju priopćiti kako traže da im se odvojeni iznos vrati u sklopu sljedeće mirovine.

Isto je rekao i Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog Zavoda MIO istaknuvši kako su i oni imali pristanak svij umirovljeničkih udruga.

"Ako netko od korisnika nije spreman iskazati solidarnost s umirovljenicima koji su stradali u poplavama, i ovim, ipak simboličnim iznosom, pomoći onima koji su u poplavama ostali bez cjelokupne imovine, može se obratiti najbližem udruženju umirovljenika, navesti da se ne slaže s navedenim, jednokratnim odbijanjem, te će mu odbijeni iznos biti vraćen prilikom sljedeće isplate mirovina", rekao je za Kvesić.

Rapa pak kaže kako mu je žao što je došlo do nezadovoljstva umirovljenika i navodi kako su mediji tek došli do ove priče kada je krenula isplata mirovina umanjenih za jednu do tri KM, te da su zakazali kada je javnost trebalo obavijestiti o ovome.

"Očekujemo da ćemo na ovaj način dobiti 800 tisuća do milijun KM", rekao je Rapa, a na pitanje gdje će biti uplaćen taj novac rekao je kako je Savez otvorio poseban račun za tu namjenu.

"U neku ruku ispada da je to zavlačenje ruku u džepove umirovljenika, ali na ovaj način bismo mogli napraviti 30-40 kuća umirovljenicima koji su ostali bez krova nad glavom", rekao je Rapa i dodao kako su se na ovaj potez odlučili nakon što su posjetili Maglaj gdje je, kako kaže, 576 umirovljenika kojima treba pomoći.

Istaknuo je i kako su njihove kolege iz Crne Gore pristale da im se iznos jedne mirovine umanji za jedan euro na ime pomoći umirovljenicima s poplavljenih područja u BiH. Pola od prikupljenog iznosa bit će uplaćeno za pomoć umirovljenicima u Federaciji, a pola onim u Republici Srpskoj.

No, umirovljenici nisu sretni zbog ovoga, mnogima nenajavljenog, "nameta". Tako je jedna umirovljenica ustvrdila da nitko ne može u njezino ime pristati na umanjenje mirovine, ali i na činjenicu da su zaboravljeni i oni umirovljenici koji nisu pogođeni poplavama.
"Kako netko u ime nekoga može da mi obustavi jedan dio mirovine za umirovljenike koji su pogođeni poplavama bez pristanka umirovljenika. Sjeti li se tko, a očito nije, jer sam jedan od umirovljenika od prije rata sa 320 KM mirovine i u ratu sam izgubila sve i evo nakon 21 godinu nitko me ne pita gdje živim i što radim, a od obnove još ništa. Kako se nisu sjetili nas umirovljenika koji već preko 20 godina nismo vraćeni u svoje domove. Kako se ne sjetiše da provedu odluke iz Daytona, da vrate sve u svoje stanove, da odbijaju od mirovina prvo za te umirovljenike. Kakva je razlika između 'ovih' i 'onih'. Stan 'onih' očito manje vrijedi od stana ili kuće 'ovih'", navela je umirovljenica.

A od ove pomoći, nakon bure u javnosti, ogradio se federalni premijer Nermin Nikšić rekavši kako Vlada Federacije BiH nema ništa sa spornom odlukom.

Podsjećamo, ovom odlukom onim umirovljenicima koji primaju mirovinu u visini iznosa najniže mirovine biti obustavljena 1 KM, od najniže do zajamčene mirovine bit će uzeto 2 KM, umirovljenicima koji imaju mirovine u iznosi između zajamčene i 869 KM bit će uzete 2,5 KM, dok će oni koji imaju mirovine jednake ili veće iznosu od 870 KM biti uzete 3 KM.

No, umirovljenici će morati još čekati umanjene mirovine. Iako je njihova isplata započela još prošlog tjedna, veliki dio umirovljenika još uvijek ne može do svojeg novca zbog toga što novac sa Zavoda još nije "legao" na račune banaka.

Naime, prošlog su mjeseca mirovine kasnile zbog neradnih dana i Praznika rada, a da će nakon toga kasniti zbog neispunjenja obveza prema MMF-u.

Tada je iz federalnog Zavoda MIO potvrđeno kako postoji mogućost da, ako rate MMF-a ne bude sljedećih mjeseci, a očito neće, a Vlada Federacije ne nađe načina da osigura novac za mirovine koje se financiraju iz proračuna, mirovine budu kasnile.

Uz nedostatak MMF-a i štete uslijed prirodnih nesreća, federalna blagajna je sve praznija, pa se mnogi pitaju je li i "otkidanje" od mirovina opet način da narod plaća nešto što država ne može.

bljesak.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari