Novi skandal: Općina će za dug ALBA-i od 400.000 KM dati 33.300 m2 zemljišta!?

logo

Prema neslužbenoj informaciji iz financija općine Ljubuški točno je da se ALBA-i duguje nešto više od 400.000 KM po pitanju subvencioniranja odvoza otpada. To je još prije nekoliko mjeseci u krugovima županijske vlasti iznosio direktor ALBA-e Vlado Jerkić.

S obzirom da ALBA uz rad na području općine Ljubuški ima veliku bruto dobit od više od 850.000 KM od čega je u nove investicije dala gotovo 700.000 KM, jasno je da se radi o veoma štetnom ugovoru po općinu.

Subvencija odvoza otpada je klasično otimanje javnog novca na račun privatne tvrtke, koja bi trebala poslovati u sferi tržišne utakmice, a posao je dobila na dirigiranom natječaju od strane načelnika Nevenka Barbarića i HDZ BiH.

Općinsko vijeće svake godine primi na znanje da se ALBA-i daje 320.000 KM, a prošle godine taj je iznos još povećan nezakonito za 6.000 KM, a da nitko od vijećnika nije reagirao.

S 320.000 ALBA plati sve svoje poslovne troškove, a kako smo u prijašnjim tekstovima naveli ona od 2010. godine posluje bez gubitaka i kreditnih zaduženja, ali svake godine investira više od 500.000 KM u pogone za razvoj poduzeća. Za razliku od nje, koju kao privatnu tvrtku financira općina Ljubuški, sva javna komunalna poduzeća su u kolapsu.

Financijski izvještaj lažan

Općina Ljubuški je prema zakonu morala svake godine donijeti Odluku o izvršenju proračuna općine. To se već tri godine ne događa, a načelnik Barbarić očito ne želi da se javnosti predoče stvarni podaci o stanju u općini Ljubuški. Čudno je da se iza financijskih podataka pokazuje šef financija Stipe Bubalo i kako upravo on kao odgovorna osoba ne ukaže na nezakonitosti koje se događaju. U podacima koje je na sjednici OV Ljubuški izložio, Bubalo je istakao da je ALBA-i plaćeno 326.000 KM za prošlu godinu, ali postavlja se pitanje od kuda dug veći od 400.000 KM.

Što se dogovara?

Doznajemo kako se trenutačno pokušava dogovoriti način plaćanja duga. Sjetimo se kako su druga dugovanja općine Ljubuški rješavana prema poduzećima Putovi - Grude i Pušina. Dana im je zemlja unutar poslovne zone na Zvirićima. Upravo se tako želi riješiti problem sa ALBA-om, koja bi time mogla dobiti oko 33.300 m2 zemljišta, koje bi prema informacijama iskoristila za izgradnju otpadnog i reciklažnog centra u Ljubuškom.

Kolika su stvarna dugovanja općine vjerojatno će pokazati sljedeći dani, ali nije isključen niz negativnih iznenađena. Komunalnom Vrgorac dug se penje na 450.000 KM, prijevoz đaka preko 500.000 KM i ALBA-i preko 400.000 KM . Ni teoretska mogućnost novih zaduženja kod banaka ne postoji. Ljubuški samo što nije doživio financijski slom.

Glas naroda

Tako ti je to kad o Ljubuskom odlucuje Siroki Brig i HDZ..blago nami sa njima...

Kad su o Ljubuskom brigu vodili Ljubusaci(bez obzira na njiovu naciju i viru), tad je Ljubuski bija CARSIJA i GRAD,. Sad smo selo, nema vise niti rodjenih Ljubusaka...nema vise nista u nasem Ljubuskom..

Blago nami sa HDZ-om...Evo i jedan DOBAR tekst, covik sve lipo kaze:
http://nap.ba/new/kolumna.php?id=213

VRIDI PROCITATI!

Novi skandal: Općina će za dug ALBA-i od 400.000 KM dati 33.300 m2 zemljišta!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari