Zbog financiranja stranaka novi problemi s Vijećem Europe

poluprofil

Voditelj izaslanstva BiH pri Grupi država protiv korupcije (GRECO) i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako će 15. lipnja u Strasbourgu, u sjedištu Vijeća Europe, predstaviti izvješće o tome u kojoj je mjeri BiH ispunila preporuke GRECO-a koje se odnose na oblast inkriminacija te transparentnosti financiranja političkih stranaka.

Vuković je najavio u pozitivnom svjetlu govoriti o oblasti inkriminacija, s obzirom na to da je Kazneni zakon BiH izmijenjen po preporukama GRECO-a. No, dodao je da naša država ima veliki problem s Vijećem Europe, jer nije ispunila preporuke iz oblasti financiranja političkih stranaka.

"Poslali smo više pisama Centralnoj izbornoj komisiji BiH i tražili da izrade izmjene i dopune Zakona o financiranju političkih stranaka, ali oni to, jednostavno, odbijaju, jer kažu da su nenadležni, dok s druge strane i dalje provode nadzor nad transparentnosti financiranja stranaka" - ističe Vuković.

Napomenuo je da je Vijeće ministara BiH prije tri mjeseca jasno zadužilo CIK napraviti izmjene zakona, ali bez rezultata. Dodao je da je on predložio novi zaključak utemljenja radne skupine od svih eksperata u BiH, u kojoj bi bili predstavnici CIK-a, te da budu predložene izmjene zakonskog akta u skladu s preporukama GRECO-a.

"O ovome što se dešava sigurno ću obavijestiti sve nadležne u Strasbourgu" - naveo je Vuković.

Jučer smo se usmenim i pismenim putem obratili CIK-u za stav, ali odgovor nisu dali.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari