U nedjelju "Vitinski sajam"

ljubuski.info

Tradicionalni 43. vitinski sajam poljoprivrede, obrta i kulturne baštine održat će se u nedjelju, 8. lipnja u Vitini, a program iste počinje u 11 sati.

Prema najavama organizatora, Mjesne zajednice Vitina, udruge 'Vita' te Kulturno-umjetničkog društva 'Vrioštica', program će započeti u 11 sati svetom misom u župnoj crkvi sv. Paškala.

Brojni izvođači

Nakon toga, s početkom u 12 sati uslijedit će mimohod kulturno-umjetničkih društava od crkve do parka gdje će biti upriličen trosatni program. Ono što posjetitelji, koji su u prijeratnom razdoblju bili brojeni u tisućama, mogu očekivati jest bogat program s nastupom brojnih kulturno-umjetničkih društava, a prema podacima do kojih smo došli iz organizacijskog odbora, očekuje se nastup petnaest izvođača, kako društava, tako i pojedinaca. Bit će tu svega, pjesme, plesa, neizostavne gange, a osim domaćih kulturno-umjetničkih društava i solo izvođača, nastupit će nekoliko njih koje domaća publika do sada nije imala priliku vidjeti.

Tamburaški sastav 'Miris Juga', Frama Vitina, HKUD 'Vrioštica' Vitina; HKUD 'Sveti Ante' Humac, HKUD 'Ivan Grab'; HKUD Veljaci, HKUD Dretelj, HKUD Dubrave, HKUD 'Sv. Marko' Klobuk i HKUD Vašarovići iz istoimenog sela, potvrdili su svoj dolazak na ovu manifestaciju, koja je nekada bila događaj godine u Vitini, ali i šire. Osim njih, nastup će imati i Josip Begić, gangaši iz Gruda, Željko Keža, Marko Čolak zajedno s HKUS-om Ljubuški, a svakako će zanimljivo biti vidjeti nastup članova izvornog folklornog društva 'Paklarevo' iz Travnika, koji će se predstaviti pjesmama i plesovima svoga kraja.

Posebna regulacija prometa

Osim navedenoga, posjetitelji, koji se očekuju u velikom broju, moći će razgledavati i brojne štandove s rukotvorinama i predmetima koji su obilježavali živote naših predaka i bili im pomoć u svakodnevnom radu. Na dan održavanja vitinske proslave, sajma, na snazi će biti posebna regulacija prometa. Iako iz Policijske uprave Ljubuški nismo mogli dobiti konkretnu informaciju o regulaciji prometa, od organizatora smo doznali kako bi ona trebala biti kao i prošle godine, kada su se kamioni, tegljači i autobusi preusmjeravali kako ne bi prolazili kroz Vitinu.

Naime, oni koji budu dolazili iz smjera Gruda najvjerojatnije će se preusmjeravati na smjer Veljaci - Grab - Vašarovići - Lisice - Teskera - Ljubuški, a na kružnom toku u Ljubuškom kamione, tegljače i autobuse koji prometuju u smjeru Gruda preusmjeravat će se na smjer Teskera - Lisice - Vašarovići - Grab - Veljaci - Grude.

Kada se govori o povijesti ovoga sajma, onda treba istaknuti da se on prvi put spominje 1906. i to povodom otvaranja prve hidrocentrale u Bosni i Hercegovini kod mosta. Vrijedi spomenuti i 1929. godinu, kada je proslavu u Vitini posjetio i Stjepan Radić, što također svjedoči o važnosti ovoga događaja.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari