Zastupničke paušale nemoguće ukinuti!?

fotelje

Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove bh. parlamenta razmatrat će inicijativu o smanjenju povlastica zastupnika i izaslanika, ali odluku o ukidanju paušala (713 KM) za 57 parlamentaraca ne može donijeti, rekao je Dragutin Rodić, predsjedavajući ovog povjerenstva.

"Paušal je zajamčen članom 12 Poslovnika Doma i Povjerenstvo ne može to pravo ukidati. Povjerenstvo može donijeti samo odluku o ukidanju naknada za rad u ad hoc povjerenstvima (475 KM)", objasnio je Rodić.

Zastupnički dom bh. parlamenta usvojio je u srijedu inicijativu zastupnika SDA kojom se Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove zadužuje da, između ostalog, "odmah smanji sve povlastice zastupnika i izaslanika".

"Povjerenstvo će zasjedati sredinom lipnja i ova točka će se sigurno naći na dnevnom redu, ali treba znati što Povjerenstvo sa svojim nadležnostima može učiniti", dodao je Rodić.

U SDA tvrde da Povjerenstvo za administrativne poslove može ukinuti i paušale i naknade za rad u povjerenstvima.
"Time bi ukupna primanja parlamentaraca bila svedena na najviše do 3.300 KM, umjesto sadašnjih od 4.700 do 5.000 KM", kazao je zastupnik SDA Šefik Džaferović.

U Centrima civilnih inicijativa (CCI), koji provode monitoring rada parlamenta BiH, tvrde kako je Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove, i prije nego što je Zastupnički dom podržao inicijativu zastupnika SDA, moglo ukinuti i paušal i ostale naknade.
"Samo po osnovu članstva u dva ad hoc povjerenstva parlamentarci mjesečno dobiju više od 900 KM, a tu su i naknade za posjete obitelji četiri puta mjesečno za one koje žive na udaljenosti od Sarajeva većoj od 80 kilometara", precizirao je Ivica Ćavar, savjetnik CCI-ja za monitoring rada parlamenta BiH.

Podsjetio je kako zbog svih ovih prava primanja mnogih zastupnika i izaslanika mjesečno iznose i po 7.000 KM.

NN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari