Zbog Barbarića i Vrgorac trese komunalna groznica - Ljubuška sela ostaju bez vode?

panorama

Dug JKP Ljubuški prema Komunalnom Vrgorac će kada se zaključi mjesec svibanj premašiti 1.720.000,00 kuna. Komunalna groznica je jako uhvatila i ovo poduzeće i općinu, čije su prvi ljudi ostali iznenađeni posljednjim pismom, koje im je od strane JKP Ljubuški uputio direktor Josip Brkić

Ljubuški se s Barbarićem zamjerio Vrgorcu i Vrgorčanima

U vrgoračkom komunalnom poduzeću imaju velikih problema s plaćanjima dobavljačima osobito prema HEP-u i nisu više u mogućnosti nositi teret nereda u općini Ljubuški i propasti JKP Ljubuški. Nijedan sastanak između načelnika Nevenka Barbarića i gradonačelnika Vrgorca Borisa Matkovića, prema vrgoračkoj strani nije poštovan, pa ni posljednji na kojem je dogovoreno da općina Ljubuški uplati 30.000,00 KM, kako bi Vrgorčani barem platili dio duga za struju.

Uopće je nejasno kako Matković ovoliko dugo tolerira ljubušku stranu, je li to zbog zajedničke političke stranke ili interesa mještana ljubuških sela. Vjerojatno jednog i drugog, ali Ljubuški nanosi veliku štetu Vrgorcu. Mještani ljubuških sela nekoliko godina financiraju općinsku komunalnu rupu bez dna, pa će sada ostati bez vode, ako se ne pronađe nekakvo rješenje. Međutim, jasno je da oni svakako ulaze u jedan oblik problema, cijena vode će im se značajno povećati, ukoliko se nastavi s isporukom vode.

Donosimo tijek zbivanja

Na dan 1. studenog 2011. godine dug prema Komunalnom Vrgorac je iznosio oko 252.000,00 KM, da bi u narednih nekoliko mjeseci po deblokadi računa bio smanjen na 48.000,00 KM. Oko 100.000 KM je uplatila Hrvatska Vodoprivreda, a drugih 100.000,00 KM je uplaćeno iz prihoda JKP Ljubuški. Tada se stvorila podnošljiva situacija, koju samovoljno opet ugrožava Nevenko Barbarić potpisujući bez znanja Uprave i NO JKP Ljubuški novi sporazum s Borisom Matkovićem u svibnju 2012. godine. S njim se povećala cijena vode za ljubuška sela za 37% na cijenu 3,7 kn / 1m3 vode (cijena bez poreza). To je ugrozilo restrukturiranje JKP Ljubuški i ispostavilo se da je to bila klasična prevara i vlastitog poduzeća, ali i poslovnog partnera iz Vrgorca.

Ugovor je potpisan između dviju općina. Potom Barbarić uz pomoć Ivice Gašpara, ruši NO JKP Ljubuški. Taj neodgovorni potez dvojice lokalnih političara gurnuo je JKP Ljubuški u ambis potpune propasti, radnici su ostali bez plaća, dobavljači su zakinuti, a sada i općina dolazi uz sve probleme u još gore stanje. Dug prema Vrgorcu dostiže 500.000 KM.

Nalog stečajnog suca

Stečajni sudac JKP Ljubuški je na zadnjem sastanku sa stečajnom upraviteljicom naložio nalaženje rješenje po pitanju uredne opskrbe vodom ljubuških sela i da se zajedno s općinom iznađe rješenje oko plaćanja duga Vrgorcu. Kao što smo naveli ugovore su potpisivali načelnici općina, a ne direktori komunalnih poduzeća, ispostavljeni računi su prolazili carinsku proceduru i moglo bi se dogoditi da do plaćanja nikada ni ne dođe, jer je općina Ljubuški pred potpunim blokadama i bankrotom.

S druge strane u Hrvatskoj su povećane komunalne naknade za vodoprivredu i ako se dogovori nastavak isporuke vode fakturirana cijena prema JKP Ljubuški bi iznosila 1,5 KM / m3 (cijena bez poreza), a JKP Ljubuški bi prema mještanima morao naplaćivati cijenu veću od 2,2 KM / m3 bez PDV-a, zbog ogromnih gubitaka na vodovodnoj mreži. To je jedan od vodovoda što nisu izgrađeni prema građevinskim standardima.

To nam je priopćio Alen Govorko direktor Komunalnog Vrgorac. On je potvrdio da je u općinu Vrgorac stigao odgovor JKP Ljubuški potpisan od direktora Josipa Brkića u kojem stoji da ne mogu prihvatiti tu cijenu vode.

Na pitanje što će biti sa dugom od 1.720.000 kuna, s obzirom da iz Ljubuškom stižu informacije da se neće moći platiti, Govorko je kazao da otpis duga ne dolazi u obzir i da će pokrenuti upravni postupak za naplatu potraživanja.

JKP Ljubuški nema priliva novca za isplatu vjerovnika

Što će se dogoditi? Stečajna upraviteljica Milka Musa, kako doznajemo, dug smatra općinskim problemom, jer ga je potpisao Nevenko Barbarić, što je točno, ali kroz sporazum su upletena dva komunalna poduzeća. Kako trenutačno stvari stoje vjerojatna je najvjerojatnija opcija isključenja vode mještanima.

Na zadnjoj sjednici OV Ljubuški od načelnika Barbarića je najavljeno povećanje cijene vode za sve potrošače, a ono sada iznosi 1,41 KM / m3 s uključenimo PDV-om, što je najveća cijena u BiH.

Zanimljivo je napomenuti da je još 2002. godine u dokumentu tadašnjeg saziva OV Ljubuški planirano povećanje cijene vode. Ona bi sada po tom sporazumu trebala biti 1,80 KM / m3 bez PDV-a. Povećanje cijene vode vlast planira provesti po okončanju jesenskih izbora.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari