Kanal na hrvatskom jeziku nije prošao povjerenstvo

test

Povjerenstvo za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržalo načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon predviđa osnivanje radiotelevizijskog kanala na hrvatskom jeziku, unutar Javnog RTV sustava BiH. Za načela predloženog zakona glasovala su tri člana povjerenstva, protiv ih je bilo pet, a jedan je bio suzdržan.

Načela predloženog zakona podržali su članovi povjerenstva Božo Ljubić, Saša Bursać i Petar Kunić.

Eminentno političko pitanje

Ljubić je nakon sjednice kazao novinarima da je zahtjev političkih predstavnika Hrvata u BiH da se u Javni RTV sustav uvede kanal koji će zastupati i hrvatski identitet, "na kraju krajeva i hrvatsku političku volju".

Po njegovim riječima, apsurdno je da većina povjerenstva za Ustav proglasi neusklađenim prijedlog izmjena i dopuna zakona s Ustavom BiH, koji je donesen u skladu s Ustavom.
"Isto tako, po meni je neprihvatljivo da se ne podrže principi ovoga zakona ukoliko želimo državu u kojoj će sva tri naroda biti ravnopravna, kazao je Ljubić.
Naveo je kako pitanje kanala na hrvatskom jeziku nije jezično pitanje "makar se on tako zove, jer se tako mora zvati, s obzirom na to da je odluka Doma naroda PSBiH dala zadatak Vijeću ministara BiH da pripremi kanal na hrvatskom jeziku"
.

"Ovo je dominantno i eminentno političko pitanje u BiH i pitanje zapravo funkcionalnosti i opstojnosti BiH. Jer u državi u kojoj postoje tri ravnopravna konstitutivna naroda oni trebaju imati mogućnost da se izraze i da budu prepoznati i u javnim medijima na isti takav način. Ako želimo primjer pozitivan u Evropi, to je Švicarska, koja ima četiri jezičke skupine i u kojoj i Retroromani, najmanja jezička skupina ima pravo biti informirana na svom jeziku. I u toj državi niko ne postavlja pitanje finansijske opravdanosti jer većinska jezička skupina, njemačka, subvencionira i kanale manjinskih skupina", kazao je Ljubić i dodao kako je to primjer za funkcionalnu državu BiH.

Pravo jednog kolektiviteta

Predsjedatelj Povjerenstva Petar Kunić (DNS) je kazao novinarima da se ovdje radi o jednom temeljnom ljudskom pravu jednog kolektiviteta da ima pravo na svoj javni servis.

"To je za mene suštinsko pitanje", kazao je Kunić.

Član Povjerenstva Anto Domazet (SDPBiH), koji nije podržao principe predloženog zakona, kazao je novinarima da postojeći koncept Javnog RTV servisa treba dosljedno provesti. Treba formirati korporaciju javnih radiotelevizijskih servisa, treba jačati financijsku održivost postojećih operatora, treba tehnološki unaprijediti osnovicu rada kroz digitalizaciju i treba poboljšati programski sadržaj javnih operatera u okviru tog sustava.

"Imamo činjenice da se koncept ne provodi i on možda izaziva i nezadovoljstvo i predstavnika političke volje Hrvata. Međutim, uključivanje novog kanala je praktično destruktivno po postojeći Javni radiotelevizijski sistem. Mi mislimo da treba otvoriti političku raspravu kako provesti ovaj sistem ili, ako je on neprovodiv iz niza razloga, onda redefinirati Javni radiotelevizijski servis i u njemu tražiti rješenja koja, između ostalog, predstavljaju i razlog nezadovoljstva predstavnika političke volje Hrvata", kazao je Domazet.

Dodao je da, inače, ovakav jednoznačan akt praktično razbija postojeći sistem i "ja mislim da on otvara mnoštvo i političkih i drugih problema u BiH kojih nismo ni svjesni".

Destabilizacija i destrukcija

Član Povjerenstva Šemsudin Mehmedović (SDA), koji je također bio protiv načela predloženog zakona, kazao je novinarima da se ovdje radi o potpuno različitom pristupu ovom problemu.
"Naime, ovo je vrlo teško političko pitanje i, nažalost, naši oponenti koji su danas predlagali izmjene i dopune zakona smatraju da su postojeći javni servisi ekskluzivno etnički, što nije tačno, nego su oni entitetski, odnosno državni", kazao je Mehmedović.

Dodao je da SDA i on smatraju da ovakvo jedno rješenje je dodatna destabilizacija i destrukcija, ne samo Javnog RTV sistema nego i dezorijentacija države BiH.
Mi smo snažno protiv ovakvog pristupa uopće, rješavanju ovog problema, jer smatramo da je u okviru postojećih zakonskih rješenja moguća eksplatacija, odnosno promoviranje nacionalnih vrijednosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih", kazao je Mehmedović.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma PS BiH nije utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu BiH.

Spomenutim prijedlogom Vijeća ministara predlaže se osnivanje četvrtog kanala u okviru javnog rtv-sustava koji bi bio na hrvatskom jeziku.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari