Jurišić i Raguž načeli temu moguće izborne suradnje

en face

Predsjednici HDZ-a 1990. i HSP-a BiH Martin Raguž i Zvonko Jurišić jučer su se sastali u Sarajevu te načeli temu o mogućnosti izborne suradnje dvije stranke. Spomenuta problematika do sada se tek uzgredno spominjala u kontekstu njihovih ranijih zahtjeva za reformom HNS-a, no ubrzo je pozornost javnosti skrenula na procesa profiliranja HDZ-a 1990. ali i rasplet razgovora dva HDZ-a u okviru Hrvatskog narodnog sabora.

Ovom prilikom lideri su, kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, progovorili o potencijalnoj suradnji, međutim, odgovora na pitanje hoće li se uistinu raditi o tomu nije bilo.

Ponuda o zajedništvu

Očito je da su obojica još uvijek vrlo oprezni kada je u pitanju ova tematika što i ne čudi s obzirom na činjenicu da ponuda HDZ-a 1990. o zajedništvu sa strankama HNS-a po pitanju člana Predsjedništva, RS-a kao i nekih ugroženih županija i dalje stoji na stolu. Iz HDZ-a 1990. stoga ne žure te prvo žele vidjeti kakav će biti odgovor HDZ-a BiH na ovu ponudu. Takvo što je i razumljivo budući da su središnja tijela HDZ-a 1990. donijela odluku o samostalnom nastupu uz pruženu ruku za suradnju na nekim razinama. Također, o suradnji s HSP-om BiH trebaju se odrediti ta ista tijela "devedesetke" pri čemu će dobro analizirati što bi takva suradnja mogla donijeti.

No, ne treba zaboraviti kako su stranke predvođene HDZ-om BiH u okviru HNS-a već imale nekoliko sastanaka posvećenih razradi zajedničkog nastupa i na kojima se i dalje odugovlači s odgovorom na ponudi iz središnjice "devedesetke".

Složena situacija

U međuvremenu HSP BiH, koji je također nedavno dovršio proces konsolidacije svojih redova, već je počeo s okupljanjem snaga na terenu po pojedinim županijama, no time nisu okončali proces razgovora o izbornoj suradnji te bi svakako kao najpoželjnijeg partnera voljeli vidjeti HDZ 1990. Iz HSP-ove središnjice do sada su u više navrata stizale izjave kako je cilj stvoriti neku vrstu alternativnog bloka koji će na hrvatskoj političkoj sceni biti protuteža HDZ-u BiH, kao nositelja tog bloka vide upravo drugu po snazi stranku u Hrvata - HDZ 1990.

No, politička situacija u hrvatskom korpusu je prilično složena tako da obje strane trenutačno važu kako se postaviti. HSP BiH bi sigurno išao na varijantu klasične koalicije, odnosno bloka koji će se suprotstaviti HDZ-u BiH i manjim strankama. S druge strane HDZ 1990. svakako traži partnere za utakmicu s HDZ-om BiH na većini razina u kojima nisu ugroženi nacionalni interesi, no i dalje čeka na dogovor oko člana Predsjedništva, pa i nekih županija s hrvatskom većinom. U tom kontekstu prostor Republike Srpske je, kako stvari stoje, jedini neupitan, i tu bi dva HDZ-a na kraju trebali zajedno, što je i poželjno.

Reforma HNS-a

Ipak, HDZ 1990. i HSP BiH se dosada slažu oko jedne stvari, a to je provedba reforme Hrvatskog narodnog sabora, otvaranja njegovih vrata za sve zastupnike izabrane hrvatskim glasovima, kao i predstavnicima akademske zajednice i Crkve.
U dosadašnjim kontaktima sugovornici su potvrdili kako je potrebno odvojiti problematiku izbora i samostalnog nastupa stranaka od tematike koja se tiče strateških interesa, a pogotovo ustavnih promjena, pa je u tom smislu HNS potrebno dići na višu razinu, upravo kako je i zamišljeno nakon njegovog osnivanja 2000. godine u Novom Travniku.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari