Ponovno o suđenju: Repovi ili uzroci Sloginog poraza?

sudac

Zbog zabrane suđenja sucima iz Premier lige od nama nepoznatog organa, povjerenik za suđenje je u skladu sa svojim ovlastima izvršio predelegiranje za utakmicu Turbina - Sloga, koju će suditi suci s liste Druge lige!

Vjerovali ili ne, ovo je službeni dopis s pečatom i potpisima povjerenika za suđenje Druge lige FBiH Jug Mustafe Škore i tehničkog tajnika Ivana Tabaka, kojim su dva dana uoči utakmice koja odlučuje o putniku u viši rang natjecanja promijenili sudačku trojku. Promjena sudaca i nije posebna vijest, no posebnu pozornost u ovom u najmanju ruku čudnom dopisu privlači "nepoznati organ", koje je urgentno promijenio djelitelje pravde.

Jasno je na kakve grane je spao bh. nogomet kada "nepoznati organ" delegira suce, i to još službenim dopisima, i to prolazi potpuno nezapaženo i "regularno".

Tko je nepoznati organ

Dakle, povjerenik za suđenje Mustafa Škoro prvotno je na zahtjev ljubuške Sloge i jablaničke Turbine delegirao premierligaške suce za derbi prvenstva, koji je odigran jučer u 17.30 sati u Drežnici. Delegirani su Tomislav Čuić iz Tomislavgrada, Davor Beljo iz Mostara, te Ljubo Miličević iz Mostara. Odluka da će derbi suditi suci iz najvećeg ranga bh. nogometa donesena je zbog važnosti utakmice, što je potvrdio i povjerenik za natjecanje Ilija Bagarić.

No, u petak poslijepodne Škoro je odjednom delegirao novu 'trojku', pa su jučerašnji derbi (pre)sudili Mario Mikulić iz Mostara, Vedran Marčinko iz Mostara, te Ivica Mikulić iz Širokog Brijega. Oni su određeni, kako službeni dopis kaže, "jer je nepoznati organ zabranio suditi sucima iz Premier lige".
Ono što smo saznali od izvora u Nogometnom savezu HBŽ-a, koji vodi natjecanje u ovoj ligi, jest da je prvi čovjek Turbine, jablanički gospodarstvenik Kemal Šćuk, žestoko reagirao kada je vidio da će derbi suditi Čuić, no nepoznato je je li on tražio promjenu sudaca.

Divlji 'Jug'

Situaciju je donekle pojasnio povjerenik za natjecanje Ilija Bagarić, ali ni on nije znao pojasniti tko je "nepoznati organ".
"U dopisu piše "nepoznati organ" jer se jednostavno nitko iz federalnog NS-a nije izjasnio na naš upit o premierligaškim sucima. Dakle, ne možemo mi delegirati premierligaške suce, mi šaljemo zahtjev federalnom savezu (predsjednik NS-a FBiH je Eldin Baković, brat Jasmina Bakovića, glavnog tajnika državnog saveza, nap.a), a onda oni prosljeđuju državnom savezu, koji onda daje odobrenje. Kako smo saznali, iz federalnog saveza naš upit uopće nisu proslijedili u državni, a tko je to i zbog čega stopirao, doista ne znamo. Otud to "nepoznati organ", kazao je Bagarić.
"Gledajte, naši suci u drugoj ligi imaju najbolji prosjek od svih liga istog ranga, tako da vjerujem kako će derbi prvenstva proći korektno po obje momčadi. Neka pobijedi bolji", poželio je Bagarić uoči susreta.

Na pitanje kako je Tomislav Čuić prvotno bio delegiran da sudi derbi prvenstva druge lige, ukoliko za to uopće nije bilo dopuštenja od NS-a BiH, dobili smo slijedeći odgovor:
"Zvali smo ga, pitali bi li sudio utakmicu Turbina - Sloga, on je odgovorio da bi bez problema to učinio, ali da NS BiH mora službeno odobriti njegovo delegiranje".

Iako nije bilo službenog dopuštenja, Čuić je ipak delegiran, da bi samo četiri minute prije krajnjeg roka za odabir sudaca bio 'skinut', jer je tako naložio "nepoznati organ".

Zatražili smo obrazloženje i od ostalih osoba nadležnih za natjecanje u ovoj ligi o čemu je riječ i tko je "nepoznati organ". No, sve što smo dobili je odgovor - "ne znamo, nismo mi istražna tijela". Nevjerojatno, ali istinito.

Slijede kaznene prijave

Uprava ljubuške Sloge najavila je da će se žestoko boriti protiv ovakvih i sličnih manipulacija u Drugoj ligi FBiH Jug.
"Bez obzira na ishod utakmice FK Turbina i hrvatskog kluba Sloga Ljubuški mi u Upravi smo donijeli odluku da ćemo se iduće sezone pozabaviti smjenama u našem savezu ZHŽ-a, koji je u zadnjih 20 godina upropastio nogomet u ZHŽ-u. Na čelu saveza se nalazi zadnji tajnik partije iz Jara koji je već najavio za iduću godinu da će povjerenik za suce biti čovjek koji radi na benzinskoj postaji u Širokom Brijegu. Dosta nam je neobrazovanih i poluobrazovanih kadrova", izjavio je predsjednik Uprave Sloge Miroslav Rašić.

On se osvrnuo i na čudnu promjenu sudaca uoči utakmice odluke…
"Što se tiče same promjene sudaca i nezakonitog postupanja povjerenika za suce Mustafe Škore, podnijet ćemo kaznene prijave da se objasni koje je to nepoznati organ njemu naložilo da promijeni suce četiri minute prije isteka roka za delegiranje za derbi utakmicu prvenstva i nije dopustilo da sude suci iz Premier lige. Podsjećamo, Škoro je dopustio da suci iz višeg ranga sude u Kupresu kada je gostovala Turbina. Sudio je Drago Tabak, koji je u biti nećak tehničkog tajnika za natjecanje u našoj ligi, Ivana Tabaka", kazao je Rašić.

Iz Sloge su najavili da će se u idućem razdoblju pozabaviti stanjem u županijskog savezu ZHŽ-a, te u Drugoj ligi, odnosno borbom protiv silnih manipulacija.

D. Lukić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari