Josić: Pomoć iz Hercegovine nam je posebno važna

poplava

U Grebnicama u domaljevačkoj općini je pronađeno beživotno tijelo žene koja se od 17. svibnja vodila kao nestala u poplavama koje su nedavno pogodile BiH, a napose Bosansku Posavinu. To je druga žrtva na području općine Domaljevac, a ukupno treća u Posavskoj županiji prema dostupnim podacima.

Načelnik općine Domaljevac Željko Josić rekao je da se unatoč poteškoćama organizirao život u vodenome progonstvu te da Domaljevčani, kao i drugi stanovnici, žive za dan poslije kako bi mogli početi čistiti i obnavljati kuće, svoja mala gospodarstva, farme.

Bosna još plavi

Najveći problem predstavljaju vode iz rijeke Bosne koje su se nastavile razlijevati plaveći nova naselja. Voda se iz triju općina Posavske županije frustrirajući sporo povlači i u posljednjih nekoliko dana umjetna jezera koja su zarobila kuće, uništila imovinu, blokirala ceste i cijeli život su opala tek za 15 centimetara. Ako se ima na umu da dubina tih jezera doseže i do pet metara, onda se može tek nazrijeti da će za isušivanje ovoga područja trebati tjedni kada bi na snazi bili idealni uvjeti.
"Tek kada crpna stanica u Tolisi bude u funkciji moći ćemo govoriti o početku pravog ispumpavanja ovih umjetnih jezera. A to znači da ćemo imati povoljniji vodostaj Save koja mora biti niža za metar od sadašnje. A to možemo očekivati tek za tri do pet dana", ocijenio je Josić. Dodao je da su na 'slobodnom' dijelu općine organizirali život, dnevno se dijeli po 1000 porcija hrane u pučkoj kuhinji, služe se mise. Po njegovim riječima, stanovnici su uklonili uginulu stoku kako bi smanjili mogućnost zaraza. Situacija na području Bosanske Posavine, njenog istočnog i središnjeg dijela se ne smiruje jer se poplavne zaobalne vode pomiču i šire u niža područja oraške općine, tako da je u Kostrču voda ušla u 20-ak kuća i u više od 100 dvorišta. Načelnik je posebno ponosan na ljude iz Hercegovine koji su stigli pomoći.

Dan poslije

"Ovdje se jednostavno pripremamo za dan poslije. Nije nam jednostavno, ali nema zaustavljanja. Idemo dalje. Tu s nama su i momci iz Hercegovine, što nam je posebno značajno jer nam pomažu preživjeti ovdje", kaže načelnik Josić. Po njegovim riječima, radni tim iz Tomislavgrada, Livna i Kupresa više dana je na terenu i pomažu oko omogućavanja odvijanja života u ovome dijelu Posavine, sanacije terena i prebacivanju ljudi i potrepština budući da je cestovna komunikacija otežana. Brojni su građani ostali bez domova, a smješteni su kod prijatelja ili pak u prihvatnim centrima.

Stanovništvo s poplavljenih terena evakuirano je u prihvatne centre, u općini Orašje na tri lokacije u tri škole, u općini Domaljevac na lokaciji centra Yimor i u općini Odžak u sportskoj dvorani. Danas Posavina izgleda, najblaže rečeno, opustošena. Oni koji ne žele iz svojih domova, žive na nepoplavljenim katovima i čekaju otjecanje vode.

Nada Koturić, Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari