Borjana Krišto protukandidat Ragužu u utrci za Predsjedništvo BiH?

podrška

Apokaliptične poplave i horor koji nam je iznenada ovih dana priredila ćudljiva priroda privremeno su u drugi plan gurnuli zbivanja na političkoj pozornici.

Čak je dosta neopaženo propraćeno i službeno raspisivanje parlamentarnih izbora u BiH, a, evo, broje se i zadnji dani zadanoga roka za dostavu stranačkih kandidatskih lista za županijske, entitetske i državnu razinu vlasti. Nakon definitivnoga razlaza dvaju HDZ-ova oko opcije zajedničkoga izlaska na listopadske izbore, hrvatska javnost s velikim zanimanjem prati unutarnja predizborna zbivanja u najjačim hrvatskim strankama i s nestrpljenjem čeka "bijeli dim" i službenu objavu lista i posebno kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Ništa od Čovića

Kako se doznaje iz vrlo pouzdanih izvora iz vrhova obaju HDZ-ova, po svemu sudeći, kandidati za Predsjedništvo BiH će biti Martin Raguž, čelnik HDZ-a 1990., i Borjana Krišto, nedvojbeno najbliža suradnica Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, i po mnogima i najutjecajnija članica vrha te stranke.

Naime, Konvencija "devedesetke" je trebala biti održana u prošlu subotu, međutim, viša sila koja je unakazila državu prisilila je čelništvo te stranke da odgodi taj vrlo važan skup za nekoliko dana. Ali, tu više dvojbi nema, stranačka baza je vrlo jasna i izričita u zahtjevu da Konvencija i službeno potvrdi i objavi kandidaturu Martina Raguža za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Istini za volju, o tome se nagađalo odavno, međutim, i sam je Raguž elegantno ostavio prostora da zadnju riječ ipak da članstvo kako ne bi upao u zamku sumnji u nedemokratičnost odlučivanja i HDZ-a 1990., pretjeranih ambicija i samoreklame. Konačna odluka će pasti već za nekoliko dana. S druge strane, u HDZ-u BiH se, barem kako je procurilo do Dnevnoga lista, jer tamo sve zna samo jedan čovjek, dogodio dosta dramatični rasplet. Usplahireno je članstvo očekivalo da Dragan Čović pokaže petlju i stane u prve redove izborne bojišnice i založi svoj politički autoritet i objavi kandidaturu za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Naš izvor tvrdi da od te opcije neće biti ništa.

Lukavi stožernik se navodno povukao i u "pomoć" pozvao stranačku "prvu damu" i svoju najbližu suradnicu Borjanu Krišto. Da je kandidatura bivše predsjednice FBiH uistinu opipljiva informacija, svjedoči i podatak da je i do središnjice konkurentskoga HDZ-a 1990. došla takva dojava. Ne može se ustvrditi kako u "devedesetki" nisu očekivali takvu "rukavicu" iz HDZ-a BiH, ali su nekako u podsvijesti svi vjerovali da bi Čović mogao pokazati više kuraže i rizika i krenuti u borbu za prestižnu državnu poziciju.

Uskoro odluka

Ako se već nije htio izlagati mogućoj izbornoj blamaži, onda je posve razborita odluka da se Borjana Krišto suprotstavi Martinu Ragužu, Živku Budimiru, Slavi Kukiću i drugim mogućim rivalima u utrci za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Jer, objektivno, Čović na raspolaganju ima vrlo skroman broj karizmatičnih i politički pismenih suradnika u vrhu stranke. Poznato je da Dragana Vrankića već godinama ne miriše i "trpi" ga iz nužde dok je Vjekoslav Bevanda džoker za izvršnu vlast, ako naravno HDZ BiH bude dio nove vladajuće grupacije.

Dakle, po svemu sudeći, Borjana Krišto će biti glavna suparnica Martinu Ragužu, no, i da je čak plasiranje njezinoga imena u orbitu samo probni balon i da se Čović ipak u zadnji tren predomisli i zaigra na drugu kartu, izvan svake je sumnje da će to biti krajnje zanimljiv i neizvjestan izborni okršaj.

Podsjećamo, i Martin Raguž i Borjana Krišto su na zadnjim parlamentarnim izborima bili kandidati svojih stranaka za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Izabran je Željko Komšić, a u omjeru između Krišto i Raguža presudila je snažnija i discipliniranija baza HDZ-a BiH. Međutim, Martin Raguž je pobrao brojne pohvale za modernu i kreativnu izbornu kampanju i zasigurno već ima spremljenih novina i aduta za nove izazove. Do objave kandidatura preostalo je svega nekoliko dana, a onda kreće iscrpljujuća i bjesomučna potraga za svakim glasom.

I vrlo lako se može dogoditi, zapravo realno je, da pobjednika ne odluče listići isključivo stranačkoga članstva nego i pomoć nekih drugih stranaka.

I. Marić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari