Donacijom Mire Petrovića knjižnica je dobila nove uređaje

radno vrijeme

Jutros je u prostorijama Hrvatske knjižnice Ljubuški njen ravnatelj Radojko Nižić upriličio tiskovnu konferenciju želeći javnost informirati o najnovijoj namjenskoj novčanoj donaciji od 4.000 KM, čime je kupljeno novo računalo, kopir, stroj za uvezivanje i prijeko potrebne police.

Novčana donacija je dar Fonda za bibliotekarsku djelatnost F BiH na čijem je čelu još jedan ljubušak Miro Petrović. No, to nije sve fond će knjižnici donirati još 3.000 KM, čim to budu dopuštala novčana sredstva. Nižić je istaknuo obnavljanje krovišta knjižnice, čime je spriječeno propadanje knjižnog fonda i osiguran neometan rad mnogim udrugama, koje dijele zajedničke prostore.

Nezaobilazna tema je bilo i stvarno stanje u knjižnici s obzirom na nezakonitosti koje su se godinama u njoj događale.

"Stanje koje sam zatekao je bilo 'da Bog sačuva…'" - naglasio je Nižić kojem je ovo zadnji radni dan. Imenovanjem od strane Upravnog vijeća knjižnicu ponovno preuzima njen bivši ravnatelj inž. Ivan Bebek. Sve djelatnike preuzima novo poduzeće Kulturno športski centar, ali Nižiću, iako je to zakonska obveza, nije dano radno mjesto.

Izgleda da je njegov grijeh bilo ukazivanje na nezakonite radnje kroz izvješće Općinskom vijeću 2013. godine.

Nižić je ukratko kazao da djelatnici od osnutka knjižnice nisu imali ugovore i rješenja za radna mjesta, niti su plaće isplaćivane na temelju sistematizacije radnih mjesta. Iz Knjižnice su izuzeta sva računala, jedan dio inventara i ostalo.
Sve je utvrdila prosvjetna inspektorica Nada Đerek, ali ništa se nije poduzelo.

Zanimljivo je da se sve to događalo u vremenu kada je inž. Ivan Bebek bio ravnatelj. Donacije su u većini slučajeva potrošene mimo namjene, otuđivani su novci što je utvrđeno u sudskim postupcima. U ovom trenutku djelatnicima se za plaće i doprinose duguje oko 46.000,00 KM.
Županija, bez obzira što se na to obvezala, nije uplatila novac za financiranje knjižnice od listopada 2012. godine, a općinska sredstva nisu dostatna za njeno funkcioniranje.

To je prava slika najmanjeg općinskog javnog poduzeća, koje je i tako "maleno" bilo inspiracija za guljenje javnog novca i vlasništva.

Prisjetimo se priloga o knjižnici koja je bila tema 7. sjednice OV Ljubuški:

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari