Dovršetak grudske obilaznice u "realnom" vremenu!?

za govornicom

Izgradnja južne obilaznice na prostoru općine Grude projekt je o kojem se već godinama priča, te svi željno očekuju njegovu realizaciju. Oni kojima je posebno stalo da se ovaj projekt privede kraju su općinske vlasti, zatim Federalna direkcija za ceste te Federalno ministarstvo prometa i veza. Iz razgovora s grudskim načelnikom Ljubom Grizeljom doznali smo kako je prošli tjedan upriličen nastavak procesa izvlaštenja nekretnina na budućoj trasi obilaznice.

Potpora federalnih institucija

"Iz plana 2013. godine Federalne direkcije cesta smo uspjeli realizirati jedno izvlaštenje, a protekli tjedan je upriličeno rušenje objekta. Naši prioriteti su usmjereni k sjeverozapadnom, odnosno zapadnom dijelu prema Imotskom. Što se tiče izlaza prema Ljubuškom, imamo usmeni pristanak vlasnika parcela i očekujemo da tu ne bi trebalo biti određenih poteškoća", kazao je Grizelj, dodajući kako je zadaća općine pomoći u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, a odgovornost Federalne direkcije cesta je ta da se pripremi i zatvori financijska konstrukcija.

Na trasi buduće obilaznice postoji još desetak objekata nad kojima treba izvršiti izvlaštenje, a svaki od tih slučajeva, kaže Grizelj, ima svoju težinu, i svakome od njih treba prići na poseban način kako bi se stvar riješila na obostrano zadovoljstvo.
"Mnogo je razloga zašto sve ovako dugo traje. Činjenica je da je cijela stvar postala prestara, mislim da je prošlo sedam punih godina od zadnjeg izvlaštenja do danas. Puno je godina prošlo, vrijeme je učinilo svoje, ali nadamo se da ćemo u pozitivnom ambijentu na terenu, naravno uz potporu Federalne direkcije cesta i Federalnog ministarstva prometa i veza nastaviti ovaj posao, te da ćemo u nekom realnom vremenu to uspjeti završiti. Možda zvuči uopćeno i politički, ali ja drukčije ne mogu reći", istaknuo je Grizelj, poručivši da će općinske vlasti učiniti sve što se očekuje od njih, pa i više od toga, te je istaknuo dobru suradnju s Federalnim ministarstvom prometa i veza kao i Direkcijom za ceste.

Važnost izgradnje obilaznice

Očekuje da će projekt i ove godine biti uvršten u plan Federalne direkcije za ceste, a o općinskim službama će ovisiti koliko će brzo raditi na terenu, odnosno koliko brzo će biti spremni reći da su određenu parcelu pripremili na izvlaštenje.

Značaj izgradnje ove obilaznice je višestruk. Prije svega, kako nam je rekao grudski načelnik Ljubo Grizelj, tu je sigurnosni i prometni aspekt. Kroz Grude godišnje prođe 30.000 kamiona, a sve se događa ispred Hitne pomoći, odnosno Doma zdravlja. Drugi aspekt je gospodarske prirode, jer bez riješenih prometnica nema ni razvoja gospodarstva, odnosno bez toga poduzetnicima se ne može ponuditi nesmetan prolazak kroz mjesto.
"S obzirom da smo mi pogranična općina i da u blizini imamo granični prijelaz i vlastiti carinski terminal s više od 20.000 carinskih deklaracija na razini godine, možete zamisliti koliko nam znači ta učinkovitost graničnog prijelaza do carinskog terminala ako na općinskom vlasništvu provedemo sve te terete i kamione kako bi što prije došli na destinaciju", kazao je Grizelj, dodajući kako je tu i aspekt urbanističkog razvoja grada, koji je nemoguće odraditi bez kvalitetno odrađene ceste kojom se brzo može proći kroz Grude.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari