"Moramo vidjeti i svoje zločine i tuđe žrtve"

skupina

Oko sedam tisuća ljudi okupilo se jučer na Bleiburškom polju na obilježavanju 69. obljetnice bleiburške tragedije i Križnog puta. Ove godine skupom su dominirale hrvatske zastave i obilježja, dok su ustaška znakovlja nosili tek pojedinci.

Sadašnjost i budućnost

Poseban doprinos ozračju tolerancije dao je dubrovački biskup Mate Uzinić koji je u svojoj propovijedi pozvao na pomirenje i praštanje. Usporedio je Bleiburg sa žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu te pozvao "Bleiburg da pruži ruku Jasenovcu".
"Hrvatska je danas duboko ideološki podijeljena kao u svibnju 1945. Zato što nema ispravan odnos prema prošlosti, ne može imati ispravan odnos prema sadašnjosti i budućnosti" - rekao je biskup te naglasio da moramo vidjeti ne samo svoje žrtve i tuđe zločine, nego i svoje zločine i tuđe žrtve.

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je okupljenima da bi ih volio pozdraviti uime Sabora, ali to ne može jer kukuriku koalicija nije prihvatila pokroviteljstvo Bleiburga.
"Ovdje smo se okupili ne zbog mržnje, nego zbog ljubavi prema svima onima koji su nevini ubijeni. Oni su ubijeni samo zato što su drukčije mislili od svojih ubojica i zato što su voljeli Hrvatsku" - zaključio je Reiner.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja govorio je o važnosti sjećanja na žrtve komunističkih zločina.
"Žalosno je da i među vrhom hrvatske vlasti i nakon Domovinskog rata i Vukovara ima onih koji slave zvijezdu petokraku" - rekao je Ževrnja.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS), predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović i izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH Borjana Krišto nazočili su jučer komemoraciji povodom 69. godišnjice Bleiburške tragedije.

Mnogi predstavnici

Među uzvanicima je bio i predstavnik Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, te predstavnik Počasnog bleiburškog voda. Najveći pljesak dobila je austrijska parlamentarka Anneliese Kitzmüller koja je govorila o "pobješnjeloj soldateski maršala Tita koja je zvjerski ubila sve koji se nisu uklapali u komunistički poredak".

Dražen Ćurić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto