Vlada RH i ove godine osigurala 20 milijuna kuna

ljubuski.info

Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je javni natječaj za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH u visini 20 milijuna kuna. Radi se o sredstvima osiguranim iz državnog proračuna, a ovim se nastavlja dugogodišnja praksa svih hrvatskih vlada. U vremenu teške ekonomske krize, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, te opće nelikvidnosti radi se o hvalevrijednom projektu preko kojeg će se zasigurno realizirati dosta kvalitetnih ideja.

Natječaj

U samom natječaju navodi se kako registrirane pravne osobe sa sjedištem u BiH mogu podnijeti prijave za dobivanje financijske potpore za provedbu prioritetnih programa i projekata koji nadopunjuju i proširuju zadovoljavanje općih i javnih potreba Hrvata u BiH. Neki od njih su izgradnja, obnova i opremanje ustanova kulture, te zaštita i obnova spomenika kulture, potpora javnim glasilima na hrvatskom jeziku, izgradnja, obnova i opremanje obrazovnih ustanova (od predškolskih ustanova do sveučilišta), infrastrukturni projekti i drugi projekti usmjereni na stvaranje preduvjeta za održivi povratak i opstanak Hrvata u BiH, programa i projekata koji imaju tržišno usmjerenje, itd. Uz to, u natječaju koji se može naći na web stranici Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske jasno su navedeni i svi uvjeti koje kandidirani projekti moraju zadovoljiti, koju dokumentaciju je potrebno priložiti, kao i sam način prijave. Natječaj je otvoren do 9. lipnja.

"Povjerenstvo će razmotri ti pristigle prijave i Vladi Hrvatske dati prijedlog odluke za
financijske potpore. Vlada Hrvatske će na temelju prijedloga Povjerenstva donijeti odluku o raspodjeli sredstava za prihvaćene programe i projekte. Odluka će biti objavljena u "Narodnim novinama" te na internetskoj stranici Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske"
, navodi se u natječaju.

Hrvati izvan Hrvatske

Uz navedeni natječaj valja napomenuti kako je susjedna zemlja u ožujku raspisala sličan natječaj, koji se odnosi na financijsku pomoć Hrvatima u BiH, ali i iseljeništvu i dijaspori, a koji nema vremensko ograničenje, nego je otvoren sve dok se ne utroše sva sredstva. Na ovaj način želi se izići ususret svima onima koji imaju kvalitetne projekte, ali zbog raznoraznih razloga ne stignu se prijaviti na gore navedeni natječaj, to mogu učiniti na ovom.

Inače, u samom javnom pozivu jasno stoji kako je otvoren za sljedeće kategorije prijavitelja - neprofitne organizacije izvan Hrvatske i u Hrvatskoj (udruge građana, zaklade, ustanove i ostale organizacije koje ne ostvaruju dobit ili profit za svoj rad), kao i hrvatske zajednice izvan Hrvatske koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske; fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Hrvatske; ugroženi pojedinci - pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Dragan Bradvica

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari