Održani "Dani mladog krumpira"

publika

Vojnići, selo s najvećom proizvodnjom mladog krumpira u Bosni i Hercegovini, u kojem se 90 posto radno sposobnog stanovništva bavi poljoprivrednom proizvodnjom, s godišnjim prinosima od preko 3000 tona mladog krumpira zasađenog na 150 hektara površine, proizvodnjom ostalog povrća od preko 5000 tona, bilo je danas domaćinom 5. Dana otvorenih polja mladog krumpira.

Cilj manifestacije je promoviranje mladog krumpira kao zemljopisno zaštićenog brenda i njegova valorizacija na tržištu.

Na samom početku zaželjevši uspješan rad prisutne goste pozdravio je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić istaknuvši ponos što se danas već tradicionalna manifestacija održava upravo na području općine Ljubuški, zahvaljujući prije svega vrijednim poljoprivrednicima i njihovoj proizvodnji.

U pozdravnim govorima nazočnima su se zatim obratili Ministar financija ZHŽ Radoslav Luburić i predsjednik Skupštine ZHŽ Ante Mišetić.

Ovogodišnja tema radnog dijela ove jedinstvene manifestacije bila je "Upis poljoprivrednih proizvođača u Fitosanitarni registar" a izlagači su bili Dubravko Vukojević predsjednik Udruženja poljodjelaca u ZHŽ, Seid Uzinović ispred Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Mario Leko ispred Federalnog Agromediteranskog zavoda Mostar, Nenad Čolaković šef Odjeljenja za zaštitu zdravlja bilja UZZB i Vido Šutalo fitosanitarni inspektor.

"Posljednjih godina gradeći ovu manifestaciju učinili smo zaista puno toga, mi kao poljoprivrednici utjecali smo na sve razine vlasti, radili naporno na postizanju zemljopisne zaštite našeg krumpira,obraćali se svim nadležnim institucijama, ispunili smo sve zahtjeve koje su pred nas stavili, prošli komisiju Europske unije i evo čekamo njihov pozitivan odgovor da možemo izvoziti krumpir u EU. Sve smo to postigli vlastitim snagama i uz sve obveze koje imamo kao poljoprivrednici, na što trebamo biti ponosni. Svake godine nas zateknu novi problemi koje nastojimo rješavati, pa tako i ove uz nisku otkupnu cijenu, nemogućnost plasmana, visoka ulaganja, sami dobro znamo koliko je teško biti poljoprivrednik. Sluha za nas nema, nailazimo često na zatvorena vrata ali ne mislimo odustati, zato smo se i danas okupili da pokažemo kako imamo kvalitetan proizvod iza kojeg stojimo kao proizvođači i smatramo kako ćemo sutra biti prepoznati od kupaca u Europskoj uniji," kazao je predsjednik Udruženja poljodjelaca u ZHŽ Dubravko Vukojević.

Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari