Lijanoviću odobreno 68 milijuna KM za poticaje

sjednica

Vlada FBiH usvojila je na sjednici u Mostaru Prijedlog programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava 'Poticaj za poljoprivredu' utvrđenih Proračunom FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pod nazivom 'Od našeg polja do našeg stola' u visini od 67.800.000 konvertibilnih maraka.

Konačno izjašnjenje o ovom dokumentu Vlada će dati nakon što se o njemu izjasne nadležni parlamentarni odbori.

U Prijedlogu programa su novčane podrške za biljnu proizvodnju povećane na jedanaest milijuna KM, dok su podrške za animalnu proizvodnju planirane u visini od 38.390.000 KM. Za podršku ruralnom razvoju predviđeno je 10.000.000 KM, a za ostale vrste podrški 6,9 milijuna KM.

Za sudske presude predviđen je 1.000.000 KM, a za rezerve 500.000 KM. U odnosu na Program koji je ranije bio upućen Parlamentu FBiH, sada je brisan iznos od 2.700.000 KM za promociju i stvaranje ambijenta za pristup domaćih proizvoda tržištu, te su smanjene rezerve sa 2.000.000 KM.

Uvažavajući zahtjev Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Vlada je donijela zaključak o formiranju Komisije za praćenje realizacije Programa novčanih podrški za 2014. godinu.

U sastav Komisije ući će predstavnici federalnih ministarstava financija i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnik Ureda premijera FBiH, te po jedan predstavnik iz dva udruženja poljoprivrednika u FBiH, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari