Dinamika rekonstrukcije škola i devetogodišnje obrazovanje

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije Vjekoslav Čamber održao je danas u Ljubuškom sastanak tijekom kojega je bilo riječi o dinamici priprema za uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja županiji.

Sastanku su domaćini bili načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Bebek a sudjelovali su i direktori osnovnih škola Ivan Penava, Jozo Zadro i Rade Bošnjak.

Nakon sastanka, ministar Čamber je kazao kako prostorne i druge materijalne pripreme oko uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja idu dobro te da će sve biti spremno kako bi se u matične škole na jesen upisali prvi đaci za devetogodišnje školovanje.

Sve škole opremljene novim namještajem

Ovom prilikom ministar Čamber je izjavio da se slaže s dogovorom ravnatelja škola s općinskim službama kada se radi o prostornom uređenju školskih objekata i prema tome se orijentira.

“Za devetogodišnje školovanje su uvedeni centri gdje će djeca krenuti u prvi razred, a po završetku će se vratiti u svoje matične škole gdje pripadaju po mjestu upisne zone. Tako će u središnjoj školi “Marko Marulić” biti tri centra i pet odjela, s tim da su tri odjela u središnjoj školi i po jedan u Gornjim Radišićima i Miletini”, rekao je Čamber.

Ministar Čamber je dao i točne financijske podatke koliko se još planira ulagati u ljubuške škole. “Ove godine najviše novca planiramo izdvojiti za OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, odnosno oko 400.000 maraka, i to preko kreditnog zajma koji županija planira podići idući mjesec, dok će se u OŠ Marka Marulića uložiti 90.000 maraka u izgradnju dodatnih prostora, a školsko igralište će biti financirano jednim dijelom od županije, a drugi će snositi Općina”, kazao je Čamber, te dodao da će sve škole na području ljubuške općine biti opremljene novim namještajem u vrijednosti 300.000 maraka.

Adekvatno zbrinuti i manje mjesne škole

Ministar Čamber se dotaknuo i manjih mjesnih škola za koje kaže da će biti adekvatno zbrinute. Što se tiče stručnog kadra koji će na jesen po prvi put krenuti s novim devetogodišnjim programom, prema riječima ministra Čambera, na tom su planu napredniji od svih drugih županija. “Prije svega, mislim da trebamo sada poraditi na prostoru kako bi nastavni kadar mogao nesmetano obavljati svoj posao” rekao je Čamber.

Fena | Dnevni List | Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari