Održan okrugli stol o "hrvatskom kanalu"

ljubuski.info

U Domu HDZ BiH u Mostaru u organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH održan je Okrugli stol na teme 'Europske integracije: Uspostava mehanizma koordinacije BiH' i 'Javni RTV sustav: Uspostava kanala na hrvatskom jeziku'.

Kako su izvijestili iz HDZ-a BiH, ravnateljica Političke akademije HDZ BiH Lidija Bradara pozdravila je sve nazočne u ime PA HDZ BiH i u svoje osobno ime naglasivši obvezu i odgovornost Bosne i Hercegovine u usvajanju europskih zakona i vrijedosti.

Nazočne je pozdravio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. On je govorio o postojećem koordinacijskom mehanizmu koji je dosta manjkav, a kao glavni problem vidi nemogućnost većeg sudjelovanja županija u procesu europskih integracija.

O temi 'Europske integracije: Uspostava mehanizama koordinacije BiH' uveo je savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande, Saša Marić. On je rekao da je BiH kao potpisnik Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom preuzela obvezu kreiranja sustava koordinacije poslova europskih integracija unutar zemlje.

"Sadašnji sustav je neučinkovit, uvršten je dio razina vlasti u BiH, državna, entitetska i distrikt, dok su vlasti županija izostavljene što je prouzročilo nemogućnost nastavka procesa integriranja. Nemogućnost sudjelovanja županija i nemogućnost pregleda isključivih i podijeljenih nadležnosti dovodi do situacije da imamo nepotpuni, nestvarni i netočni pregled stanja koji već 11 godina ide dalje prema Europi. Europska unija je u srpnju 2012. godine tijekom prvog sastanka Visokog dijaloga zatražila definiranje novog, učinkovitog i efektivnog mehanizma koordinacije koji će uključiti sve nadležne i odgovorne subjekte", kazao je Marić.

Kako je pojasnio, novi model od 22. veljače 2013. godine sastoji se od pet tijela (Kolegij, Ministarske konferencije, Politički savjetnici, Povjerenstvo i Radne skupine) je naišao na protivljenje SDP-a BiH i u manjoj mjeri SDA, poglavito radi uključenosti županija u model, načina donošenja odluka konsenzusom, formiranja ministarskih konferencija, predsjedanja radnim skupinama i uključenošću političkih savjetnika).

Kao zaključke Marić je naveo:

  1. HDZ BiH u cijelosti se zalaže za europsku budućnost Bosne i Hercegovine.
  2. HDZ BiH zalaže se za poštivanje suvereniteta BiH kao i poštivanje ustava u BiH, te smatra kako se u procesu integracija u EU moraju poštovati sve razine vlasti.
  3. HDZ BiH podržava Rezoluciju Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. godine u kojoj se zaključuje da centralističke snage opstruiraju EU integracije BiH; i u kojoj se naglašava da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osiguralo put BiH u EU.

O temi 'Javni RTV sustav: uspostava kanala na hrvatskom jeziku' uveo je Mate Bandur. On je naglasio da bez jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH na svim područjima pa tako i pravu na televiziju na maternjem jeziku, Bosna i Hercegovina neće postati slobodna europska demokratske zemlja.

"Jezik je jedan od važnijih elemenata svakog naroda pa je i informiranje na maternjem jeziku jedno od osnovnih prava jednog konstitutivnog naroda. Javni RTV servis na hrvatskom jeziku bio bi dio servisa radiotv sustava Bosne i Hercegovine", kazao je Bandur.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari