Čelnici manipuliraju ljudima u BiH za vlastite interese

ludilo

Čelnici Bosne i Hercegovine brane vlastite interese, a ne budućnost zemlje i nisu zainteresirani za Europsku uniju jer se ne žele odreći mnogih privilegija dobivenih visokom korupcijom, rekla je eurozastupnica Doris Pack hrvatskome kolegi Toninu Piculi u razgovoru posvećenom stanju u BiH i regiji objavljenom u subotu.

Izgubilo se vrijeme zadnjih šest do sedam godina u BiH, čak nazadovalo, rekla je Pack, predsjednica Odbora EP za jugoistočnu Europu te izvjestiteljica za napredak u Bosni i Hercegovini u razgovoru koji je u subotu postavljen na mrežnim stranicama.

"Vođe nisu baš zainteresirani za Europsku uniju zato što bi se trebali odreći mnogih stvari dobivenih trenutačno visokom korupcijom. Nema političke volje učiniti išta da se krene naprijed, prema Europskoj uniji", rekla je Pack.

Vođe "manipuliraju ljudima u BiH za vlastite interese, a ne rade za budućnost BiH", istaknula je.

Nije željela imenovati nijednog političara, već je naglasila da sve dok političari nemaju volje međusobno se prihvatiti i poštovati, napretka neće biti.

Krivnja za nefunkcionalnost leži i na "problematičnom Daytonskom ustavu", jer Daytonski sporazum bio je dobar za doba u kojem je donesen na kraju rata, no danas treba poboljšanje, smatra Pack.

Razlog današnje nefunkcionalnosti BiH je i ustroj s deset kantona što multiplicira razine vladanja i otvara daleko veće mogućnosti za korupciju nego li u nekom drugom sustavu.

Posebno je otežan položaj konstitutivnog naroda Hrvata koji nisu tretirani kako treba i bili bi bolje zastupljeni kada bi se ovlasti s današnjih deset županija preselile na općine.

"A te općine trebaju imati moć koju sada imaju županije. U mnogim općinama Hrvati čine većinski narod i ne bi bili zanemarivani kao do sada", smatra njemačka zastupnica.

Pack je priznala da su je neki vođe Hrvata u BiH "izigrali", no ona ustraje na "toj možda naivnoj ideji". "To pitanje treba riješiti u interesu Hrvata (u BiH), ali i u interesu cijele zemlje", naglasila je.

Njemačka zastupnica koja je snažno godinama branila Hrvatsku ocijenila je da zemlje regije trebaju imati važnu ulogu u podupiranju i napredovanju zapadnog Balkana.

"Hrvatska treba i hoće igrati važnu ulogu u regiji, dok zapadna Europa treba biti oprezna u dijeljenju savjeta. Možemo pružiti ruku pomoći ako trebaju, ali pomoć mora doći iz regije" jer Hrvatska i Srbija sudjelovale su u potpisivanju Daytonskog sporazuma."

Komentari

Bravo -bravisimo gospođo Pack,trebalo je skoro dvadeset godina -da zapad shvati ko su - LOŠI MOMCI.A Germanska učinkovitost?Pred-lažem.Da ponovo malo zaratimo-kao što bi željeli neki LOŠI MOMCI sa zapada. Ali -gospođo Pack,sa Balkancima se nikad ne zna.Možda se ujedinimo pa pravac na zapad.Želite li možda malo Balkanichen democration? Sumljam! Pomagajte gospođo Pack -pa će biti-Europski come back!

Čelnici manipuliraju ljudima u BiH za vlastite interese

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari