Božo Ljubić osniva Hrvatsku domovinsku stranku

tiskovna

Ima li potrebe da Božo Ljubić, potrošeni hrvatski političar, osniva stranku, kad je sve političke bitke izgubio i kada je još prošle godine izjavio da izlazi iz politike? Nema! Ali on "ima potrebu" pomoći Draganu Čoviću.

Čović ga je, nakon rezolutnije politike Martina Raguža, nagovorio na izvedbu političkog graditeljskog inženjeringa osnivanjem nove stranke pod nazivom Hrvatska domovinska stranka.

Hrvatsku domovinsku stranke pod palicom dvaju Ljubića, Bože i Damira, čine ljudi što izađoše u zadnjih nekoliko tjedana iz HDZ-a1990. Oni u koaliciji sa HDZ-om BiH će imati novu priliku za uhljebljenje, koji je i njihov glavni cilj, a Čovićev da uz njihovu pomoć pokuša ostati na vlasti ili u najgoroj situaciji napraviti tijesan poraz s kojim bi uvijek drilao i provocirao političke protivnike.

Taj potez nije neočekivan, samo se postavlja pitanje u kojoj mjeri će još više uspjeti narušiti HDZ1990 i oduzeti im glasova od biračkog tijela.

HNS ne objedinjava, već lomi hrvatsku političku scenu

Opće je poznato da HNS pod patronatom HDZ-a BiH i Čovića ima za strateški cilj potčinjavanje hrvatske političke scene, a priča o nacionalnim interesima je blijedi paravan za zaštitu hrvatskih interesa. Baš bi dobro bilo da se iz džepova hrvatskih moćnika u HNS-u istresu politički uspjesi u zaštiti nacionalnih interesa.

Slomljena politička scena odgovara samo strankama, koje osjećaju da padaju, a svaki razuman Hrvat promišlja da su Hrvatima u BiH potrebne maksimalno četiri stranke za iskazivanje nacionalnog pluralizma ideja i mišljenja.

Hrvatska politička scena se urušava i u svakom pogledu nam prijeti još veće političko jednoumlje i društveni nazadak.

I što sada hoće Božo i Damir?

Procjenom njegovih kapaciteta može se zaključiti, da će ekonomske potrebe Hrvatske domovinske stranke zadovoljiti HDZ BiH, a ljudski potencijal crpi od kadrova netom otišlih iz HDZ-a 1990. Iz tog ljudskog potencijala može se izdvojiti 1-2 osobe i to je kraj.

Bivši visoki članovi poput Slavice Josipović i Rude Vidovića su osobe zalutale u politiku, a OO Široki Brijeg ni u ovoj općini ne nosi izborni potencijal na županijskoj razini veći od jednog i to eventualnog zastupničkog mandata, mogućeg samo ako izlaznost na izborima bude mala.

Ovih se dana radi pritisak na Slavena Raguža da odustane od nezavisne liste i priključi se Hrvatskoj domovinskoj stranci. To je pod velikim upitnikom, jer poznavajući Slavena teško je moguć zajednički rad sa starim olinjalim političarima što žele fotelje držati doživotno zagrijanima u kojem bi on i njegov neokaljani potencijal bili samo izigrani.

Danijel Ivanković [ dnevno.ba ]

Komentari

Čović ev podrepas

Božo Ljubić osniva Hrvatsku domovinsku stranku

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto