Utemeljitelji "Devedesetke" se vraćaju u stranku

zastava

Otkad su u HDZ 1990 zapuhali novi 'politički vjetrovi', uslijedio je masovni povratak njezinih bivših članova - utemeljitelja, koji su je napustili zbog neslaganja s politikom bivšeg predsjednika Bože Ljubića. Samo u proteklom tjednu, prema našim saznanjima, vratilo se preko stotinu njezinih bivših članova.

Ovoj je zemlji potreban društveni iskorak kako bi napokon krenula političkom, ekonomskom i društvenom ozdravljenju uopće. Uvjereni su da je Martin Raguž, predsjednik Devedesetke, na tom fonu te da će s drugim političkim snagama ustrajati u danim obećanjima pri izboru na tu poziciju. A da je na pravom putu potvrđuje i najnovije priznanje koje je dobio kao "Najeuropljanin u BiH", a koje mu je uručio Europski pokret u BiH. Dakle, prepoznat je kao političar s političkom vizijom. I bivši visoki predstavnik za BiH, Christian Schwarz-Schilling, nedavno je kazao da je Raguž političar s vizijom na kojeg bi se trebali ugledati i ostali političari u BiH. Unatoč tomu, po staroj praksi, za očekivati je kako će Ragužovi politički protivnici nastupiti s tezom kako je on strani plaćenik. I u ovom slučaju će se, uvjeren sam, potvrditi teza Meše Selimovića: "U BiH ti mogu oprostiti sve samo uspjeh ne"

Raguž je ovih dana dospio u fokus javnosti naročito zbog reformi u stranci koje su započele i transformacije Hrvatskog narodnog sabora koje zagovara. No, vratimo se HNS čiju transformaciju traži Raguž. HNS kakav zagovaraju Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i Božo Ljubić, bivši predsjednik HDZ 1990, eklatantan je primjer političke farse, političke manipulacije, koja Hrvatima ništa ne nudi. HNS u sastavu kojeg zagovara spomenuti dvojac samo bi jačao političku poziciju Čovića u hrvatskom biračkom tijelu, omogućio mu daljnji politički monopol, a Ljubiću produžio političku poziciju bez koje je u Devedesetki ostao.

Kao što sam u nekoliko navrata do sada već pisao, aktualni se HNS, logički, može nazvati dvostranačkim sa strankama HDZ BiH i HDZ 1990 koje imaju stranačku infrastrukturu, dok su ostale stranke: UHSP s Milenkom Milošom, HKDU s Ivanom Musom, bivši HSS-NHI s bivšom predsjednicom Ljiljom Lovrić, Demokratski centar s Antoniom Mateškovićem, HSP Herceg Bosne s Vesnom Pinjuh i ostale članice bez stranačke infrastrukture. Nemaju članstvo niti imaju bilo kakve političke aktivnosti. Njihovi su tzv. predsjednici odani HDZ-a BiH koji im radi lojalnosti ustupi poneku društvenu poziciju. Dakle, samo naivni i neinformirani mogu pomisliti da HNS u ovakvom sastavu predstavlja neku političku snagu ili hrvatsko jedinstvo koje bi Hrvatima donijelo sreću. Upravo iz tih razloga Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990 traži transformaciju HNS s ciljem da se ojača predstavnicima Hrvata iz svih drugih političkih partija ma kojoj političkoj opciji pripadali, predstavnicima znanstvenih, crkvenih, kulturnih i drugih intelektualnih krugova koji bi bili kadri donijeti Nacionalnu strategiju Hrvata BiH.

Iako je Raguževu ideju pozdravio i kardinal Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić i veliki broj znanstvenih, kulturnih, intelektualnih kadrova, pojedinci - sada već bivši članovi HDZ 1990 osuli su salvu dezinformacija kako Raguž ne želi kroz zajedničke liste sadašnjeg HNS nastupiti na sljedećim općim izborima. Tužna je činjenica što oni svojim javnim istupima obmanjuju javnost želeći Raguža prikazati kao dezintegrativnog političara na hrvatskoj političkoj sceni. Nikako da kažu istinu koja se ogleda u činjenici kako je Raguž dao ponudu koja i dalje važi da, i u ovakvom HNS, nastupe zajedničkim listama za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u Republici Srpskoj i u županijama u kojima bi mogao bitu ugrožen hrvatski nacionalni interes. Konkretno, kakve logike ima ići zajedničkim listama u Zapadnohercegovačkoj ili Hercegbosanskoj županiji gdje su Hrvati u većini i nema bojazni da će pojedinačni nastupi na izborima ugroziti položaj Hrvata u tim županijama. Tko se onda boji izborne utakmice i pluralističke scene u tim županijama osim onih koji žele politički dominirati na hrvatskoj političkoj sceni kao i oni koji su u dva izborna mandata vegetirali u Devedesetki i bez ikakvih rezultata dobivali visoke društvene pozicije.

Uvidjevši da dolaskom Raguža na čelo Devedesetke ta praksa prestaje, dali su se u ogovaranje i omalovažavanje novog stranačkog vodstva i stranke u cjelini, a s druge strane očekujući kako će ulaskom pod skute Dragana Čovića zadržati svoju političku opstojnost. Idu do te mjere da Ragužu spočitavaju nekakve platformaške i druge neprincipijelne koalicije iako je on sve to i ranije odbijao. Naime, poznato je da je Ragužu za vlasti Alijanse za promjene kao i vlasti Platforme nuđeno mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH što je on javno odbio uz obrazloženje da je riječ o neprincipijelnoj koaliciji u kojoj je pogažena izborna volja Hrvata.

Krajnje licemjerje u svojim su istupima iskazali Božo Ljubić, Damir Ljubić i Perica Jelečević. Iako Damir Ljubić na prošlim općim izborima kao i Rudo Vidović nisu dobili povjerenje građana, Devedesetka ih je nagradila visokim društvenim pozicijama u Vijeću ministara BiH, ministarskom i doministarskom foteljom. I sad Damir kaže kako nema kome vratiti mandat te da za njega stranka ne postoji. Postupio je na istovjetan način kao i njegov rođak Božo koji se ne želi odreći pozicije predsjednika Glavnog vijeća HNS, također, nastojeći obezvrijediti stranku na čijem je čelu donedavno bio. Iole politički izgrađen dužnosnik bi iz moralnih razloga nakon svega vratio mandat onome tko mu ga je povjerio. Međutim, to više govori o njima samima. Kakve logike više ima da Božo obnaša dužnost predsjednika Glavnog vijeća HNS kad mu je Devedesetka oduzela mandat da ih zastupa.

Tko zna, možda će Božo s Čovićem potpisati ugovor o djelu za tu poziciju. Budući da isto važi i za Damira, nije isključeno da i on, mada u praksi nije poznato, sklopi ugovor o djelu s Vjekoslavom Bevandom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH, Čovićevim kadrom, samo kako bi ostao na vlasti koja mu je prešla u potrebu. Oglasio se ovih dana i njihov politički ortak Perica Jelečević nekakvim svojim paušalnim izjavama protiv aktualnog vodstva Devedesetke koje ne korespondiraju sa stvarnošću. Iako je zastupnikom u Saboru Republike Hrvatske postao zahvaljujući Devedesetki koja ga je i kandidirala na izbornu listu, od njega Hrvati iz BiH nikakve koristi nemaju niti je za svoga mandata u Saboru izašao za govornicu i pokazao se pravim ćutologom.

Činjenica je da nema društvenih promjena bez smjena, a Raguž je odmah nakon izbora za predsjednika Devedesetke najavio kako više ništa neće biti kao što je bilo. Mnogi se pribojavaju promjena jer bi im mogle donijeti nevolje. Budući su se uvjerili da Raguž slijedi dano obećanje, smijenjeni i 'dezerteri' Devedesetke su prethodno pokušali opstrukcijama u nakani da obezvrijede svaki njegov pokušaj. Uvidjevši da je tomu došao kraj, uslijedilo je to što je bilo i za očekivati. Krenuli su obrambenim mehanizmima što je krajnje prozirno. Percepcija je javnosti da Devedesetka doživljava katarzu. Primijetili su to i oni koji su za mandata Bože Ljubića i njegovih iznevjerenih očekivanja masovno napuštali stranačke redove. Posebice je to došlo do izražaja kad je Ljubić, dr. ortoped, stupio na poziciju ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH čime je samo dao do znanja da se bori za karijeru, a ne za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH čega su mu puna usta.

U svakom slučaju, iako je nemali broj članova istupio ili smijenjen, nije za podcijeniti činjenica koju aktualno vodstvo s ponosom ističe, da je samo se za protekli tjedan preko stotinu članova - utemeljitelja Devedesetke, koji su je napustili za Ljubićevog mandata, vratilo u redove te stranke.

Ilija Šagolj [ neznase.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari