Raguž: Očita manipulacija HNS-om

sastanak

Koordinacija stranaka Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS), koje će zajednički nastupiti na općim izborima u listopadu, održala je jučer u Mostaru radni sastanak. Na sastanku su bili i bivši dužnosnici HDZ-a 1990., a njihovu odluku da i dalje čvrsto ostaju uz program i misiju HNS-a predstavnici drugih stranaka su jednoglasno pozdravili, navodi se u priopćenju iz HNS-a.

Na sastanku su razmatrana najnovija događaja na stranačkoj političkoj sceni, posebno hrvatskoj u BiH, a u svjetlu predstojećih listopadskih izbora. Osim toga, kako je navedeno, Koordinacija je razmatrala konkretne organizacijske i pravne korake za provedbu izbornih aktivnosti. Konstatirano je da postoji apsolutna suglasnost svih stranaka Koordinacije HNS-a, te nastavljaju raditi s punim povjerenjem u provedbi planirane strategije za izbore s ciljem predstavljanja i zastupanja načela i ciljeva definiranim u dokumentima Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS).

U cilju operacionalizacije provedbe izborne strategije, Koordinacija HNS-a odlučila je utemeljiti i koordinacije po županijama koje će na svojoj razini kreirati i provoditi izborne aktivnosti. I u tim županijskim koordinacijama bit će zastupljeni predstavnici bivših organizacija HDZ-a 1990. Koordinacija HNS-a je,

između ostaloga, jučer na sastanku u Mostaru odredila i izaslanstvo HNS-a koje će predstavljati Hrvatski narodni sabor na komemoraciji u Bleiburgu 17. svibnja. Odlučeno je da će izaslanstvo predvoditi predsjednik HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Reagirala HDZ 1990.

"Riječ je o selektivnom izboru onoga koji je zakazivao sastanak. Ne radi se o instituciji Predsjedništva HNS-a, jer sjednica Predsjedništva nije ni zakazana. Ja kao član Predsjedništva, ali i kao predsjednik druge vodeće stranke nisam dobio poziv za održani sastanak", stoji u izjavi predsjednika HDZ-a 1990. Martina Raguža.

"To nije način na koji bi HNS trebao funkcionirati. To je očita manipulacija HNS-om. Nije pozvana stranka koja je utemeljitelj HNS-a, nego podobni pojedinci. Pri tome je ignorirana institucija Predsjedništva HNS-a. U skladu sa odlukama najviših stranačkih tijela i dalje smo otvoreni za razgovore o zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima na način koji smo predložili ranije, a to se odnosi na poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, nastup u RS-u te u pojedinim županijama u kojima bi, ako ne bude dogovora, mogao biti ugrožen vitalni nacionalni interes", ocijenio je Raguž.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari