Braniteljima se nudi "rerevizija" u zamjenu za odustajanje od tužbi

postrojba

Sapunica oko revizije branitelja u Federaciji gotovo svakodnevno dobiva novi čin koji dodatno zateže odnose između braniteljskih udruga Armije BiH i HVO-a prema resornom ministarstvu. Došli smo u posjed nekolicine dokumenata, potpisanih i opečaćenih, u kojima se pozivaju branitelji, koji su pokrenuli upravni spor pred Vrhovnim sudom FBiH protiv rješenja koja su dobili nakon revizije, da od spora odustanu, a u zamjenu će biti upućeni na novo vještačenje pred Institut za medicinsko vještačenje. Prema tumačenju pravnika, radi se o nezakonitom postupku jer je tzv. rerevizija u suprotnosti sa Zakonom o reviziji koji je niti u jednom svom članku nije propisao.

Pogreške

Naši sugovornici tvrde kako se na ovaj način pokušalo ispraviti niz nepravilnosti koje su se pojavile u procesu revizije. Naime, čini se kako su oni koji su provodili reviziju bili svjesni napravljenih pogrešaka, te kako bi izgubili upravni spor pred Vrhovnim sudom FBiH, te se zbog toga i predlaže rerevizija. Pojašnjenja radi, braniteljima koji su nakon provedene revizije ostali bez prava, ili su ista umanjena, posljednja instanca jest Vrhovni sud FBiH i samo oni mogu donijeti konačnu odluku. Međutim, iz dopisa koje imamo u posjedu, jasno se vidi kako određene braniteljske druge proistekle iz Armije BiH prave liste osoba koje bi trebale na rereviziju, ukoliko odustanu od sporova. Te liste slane su u Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Nezakonitosti

U posjedu smo i odgovora jedne županijske podružnice svojoj krovnoj braniteljskoj udruzi na zahtjev za slanje popisa, navodeći kako oni imaju jasan stav po pitanju svih aspekata braniteljske populacije, te da posjeduju sve dokaze da se ista provodi u potpunosti nezakonito. Uz to, kažu kako nikada neće podržati niti tražiti protuzakonito djelovanje bilo kojeg državnog tijela.

"Nikada nismo tražili dodatno vještačenje za bilo kog svog člana, jer vrlo dobro znate da je za nas termin "rerevizija" u suprotnosti sa odredbama Zakona o reviziji i da mi isti ne podržavamo. Ovim Vas obavještavamo da smo Vaš dopis, kao akt Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, proslijedili OO-u RVI-ja iz kojih su nabrojani RVI, kako bismo ispoštovali našu obvezu prema našoj krovnoj organizaciji, ali smo im također uputili i ovaj naš dopis, koji šaljemo kao odgovor po pitanju Vašeg dopisa, ne želeći utjecati na stav istih po pitanju njihovog odziva na 'rereviziju'", navodi se u dopisu županijskog ogranka jedne braniteljske organizacije proistekle iz Armije BiH.

Prema tome, jasno je kako se peripetije oko procesa revizije i dalje nastavljaju i izazivaju mnoge nesuglasice između udruga i branitelja. Tijekom jučerašnjeg dana nekoliko puta smo pokušali kontaktirati resornog ministra Zukana Heleza, ali mu je bio ugašen mobilni telefon.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari