Prvi BH fabusovac čuva granicu - još bolja prekogranična suradnja!?

Prvi BH fabusovac čuva granicu - još bolja prekogranična suradnja!?

Trgovina krivotvorenim diplomama, i srednjoškolskim i fakultetskim, kupnja diploma s privatnih i državnih fakulteta, darovanje diploma visokopozicioniranim stranačkim dužnosnicima da bi mogli "uglednije" participirati u vlasti i konkurirati na pozicije za koje su političke stranke zainteresirane realitet je više od desetljeća u zavičaju najpoznatijeg hrvatskog prepisivača diplomskog rada, glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića.

Naime u Bosni i Hercegovini visokoškolski sustav je u tolikoj mjeri devastiran nakon proteklog rata da proizvodi i akademske građane koji su se samo prošetali kroz fakultete.

Prošao kroz fakultet...

"On je prošao kroz fakultet, ali fakultet nije kroz njega", reći će HDZ-ovci za svojeg bivšeg potpredsjednika Radu Bošnjaka koji je s pozicije župana Hercegovačko-neretvanske županije završio čak dva fakulteta na Mostarskom sveučilištu.

Bošnjak je postao župan s diplomom kamenoresca. Prije rata vozio je viljuškar u mostarskom "Aluminiju", no kako se u postdejtonskoj BiH izborio za visoku političku funkciju te postao župan i potpredsjednik HDZ-a BiH, odlučio je najprije završiti pravni fakultet.

Kako se bivši župan i aktualni direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije svojim kolegama s usklikom pohvalio da je i on sada "inženjer prava", a što je bio obznanio i na vratima svojeg ureda, taj oksimoron mu je postao i nadimak iako je nakon tog na mostarskom Filozofskom fakultetu diplomirao i novinarstvo.

"Inženjer prava" je stečene diplome na Mostarskom sveučilištu, koje uzgred rečeno i financira županija, iskoristio i za stjecanje magistarskog zvanja u Lijepoj našoj. Dok je sjedio u Hrvatskom saboru, izabran iz 11. izborne jedinice, već je bio magistar.

Direktor granične policije

Dok je Bošnjak sinonim za kategoriju političkih dužnosnika koji su diplome stekli na državnom fakultetu, a broje se u desecima, aktualni policijski komesar Zapadnohercegovačke županije Zoran Galić obilježava kategoriju državnih službenika koji su do diplome došli na privatnom fakultetu.

Naime, Galić je vlasnik diplome iskompromitiranog FABUS-a (Fakulteta za uslužne djelatnosti) iz Sremske Kamenice kod Novog Sada koji bi povremeno, prije petnaestak godina, gostovao u Grudama, gdje je u svadbenom salonu masovno Hercegovcima prodavao fakultetske diplome. Te FABUS-ove diplome županija ne priznaje, pa ju je Galić, kako je sam priznao, najprije nostrificirao u Republici Srpskoj.

Policijskog komesara iz Posušja s FABUS-ovom fakultetskom diplomom godinama se zbog tog prozivalo, no, upravo on bi idući tjedan mogao postati novi direktor Državne granične policije. Nezavisni odbor za izbor policijskih službenika prošli tjedan dao mu je najveću ocjenu među kandidatima za funkciju direktora Granične policije BiH.

A aktualni predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke Federacije BiH Petar Jurčić sinonim je za kategoriju vlasnika krivotvorenih diploma.

Jurčić je godinama s krivotvorenom diplomom Ekonomskog fakulteta iz Beograda bio direktor Hypo banke u Mostaru, da bi ga prije tri godine Lijanovićeva stranka kandidirala za čelnog čovjeka Federalne razvojne banke. U krivotvorenoj diplomi Jurčić je naveo da je imao prosjek ocjena 8,25. Međutim, Ekonomski fakultet iz Beograda tvrdi da Jurčić nikada nije bio njihov student. Pa je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv aktualnog prvog čovjeka Razvojne banke FBiH.

Prekogranična ali i međuentitetska suradnja, među svim narodima, u stjecanju instant-diploma je dobro razvijena i uhodana. Ako 1003 kilometra granice bude čuvao najpoznatiji BH policijski "fabusovac", valja očekivati još bolju suradnju.

Zdravka Soldić - Arar | Slobodna Dalmacija

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari