Podignuta optužnica protiv pripravnice Suda BiH iz Ljubuškog

zgrada

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Željke Bukmir (32) iz Ljubuškog, pripravnice Suda BiH koja se tereti za činjenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te povreda tajnosti postupka.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH. Bukmir se smatra odgovornom za odavanje tajnih podataka osumnjičenim osobama koje su procesuirane za krivično djelo organizirani kriminal, potvrđeno je iz izvora bliskih ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju javnosti prije dvije godine.

"Optužena je nakon što je saznala da se u određenom predmetu vode posebne istražne radnje, pod kodnim nazivom "Ota More", koje su na temelju naredbe Suda BiH, provodili Tužilaštvo BiH i Federalna uprava policije, kontaktirala prvoosumnjičenog u predmetu, kojeg je osobno poznavala, jer se radi o osobi sa područja Ljubuškog, te mu prenijela saznanja da se protiv njega i više drugih osoba provodi istraga i da im se vrši zakonito presretanje telekomunikacija", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Nakon toga, objašnjeno je, osumnjičeni pripadnici organizirane skupine prestali su komunicirati telefonima i promijenili brojeve telefona, što je dovelo do nemogućnosti prikupljanja dokaza, te obustave istrage u tom predmetu.

Afera je razotkrivena nakon što je Bukmir, koju su bh. mediji prozvali "fatalna Željka" 17. svibnja 2012. privedena na saslušanje u sjedište Federalne uprave policije u Sarajevu. Tada je izvršen pretres na području Zapadnohercegovačke županije (ŽZH) i Istočnog Sarajeva, gdje je Bukmir stanovala.

Istražitelji su tokom pretresa oduzeli određene predmete koji su interesantni za daljnju istragu. Tijekom istrage predmeti su vještačeni u Centru za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije. Policija je Bukmir oduzela mobitel, a tražili su laptop, rokovnike i dokumente koje tada nisu pronašli.

Mlada pripravnica je privukla pažnju policije jer se, kako s prije dvije godine pisali mediji, tijekom prakse zanimala za prisustvo nekim ročištima, kao i za predmete te istrage, iz kojih su, navodno, curile informacije osumnjičenim i njihovim braniteljima.

U vrijeme izbijanja afere Bukmir je radila u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Sarajevu, gdje je bila na praksi u sklopu obavljanja pripravničkog staža.

Špekuliralo se kako su, prilikom vještačenja, uočeni kontakti Bukmir s osobama iz kriminalnog miljea, ali i s nekim političarima.

klix.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari