Širokobriješki OO HDZ 1990 istupio iz članstva stranke

sjednica

Članovi Općinskog odbora HDZ-a 1990 Široki Brijeg, njih 21 od ukupno 25, podnijelo je ostavku u svim stranačkim tijelima.

"Distanciramo se od ove i ovakve politike, i ovim putem istupamo iz Stranke", navodi se u priopćenju Odbora, koji je kao razloge naveo "pogrešan pristup pregovorima u okviru HNS-a i neprihvaćanje zajedničkog nastupa na predstojećim općim izborima".

Stranci se zamjera i ujedinjenje s Hrvatskim narodnim savezom te se navodi kako su sporazumom o ujedinjenju Predsjedništvo i Središnji odbor prekršili odredbe Statuta.

"Ulogu Suda časti preuzelo je Predsjedništvo, koje radi po principu prijekog suda, te svoje članove izbacuje na Predsjedništvu i na Središnjem odboru, po kratkom postupku bez prava na obranu. U stranci se događaju 'čistke' osnivača Stranke i ljudi koji su sudjelovali u stvaranju iste", navodi se u priopćenju te dodaje kako je neprihvatljiva promjena imena Stranke koja je osnovana kao nacionalna stranka hrvatskog naroda u BiH.

"Posebno, osuđujemo politički zaokret tj.transformaciju Stranke iz nacionalne u građansko-liberalnu opciju. Ova Stranka više nije ni hrvatska, ni demokratska", navodi se u priopćenju i dodaje kako HDZ 1990 doživljava potpuni zaokret u svojoj politici, te odstupa od načela zbog kojih i na kojima je nastao.

No, predsjednik stranke, Martin Raguž, je u utorak u Sarajevu izjavio kako je okončan proces profiliranja ove stranke u demokratsku stranku europske narodnjačke orijentacije, te dodao da stranka proživljava katarzu.

"Ovu ću stranku vratiti u centar političkih zbivanja u BiH. Želimo novu dimenziju odnosa, kao što je legitiman odnos s predstavnicima drugih stranaka. Obećali smo novu politiku koja neće manipulirati i prozivati druge, već poći od sebe, doživjeti katarzu i biti spremna preuzeti odgovornost za ono što se obeća", kazao je Raguž.

Podsjećamo, HDZ 1990 posljednjih dana tresu ostavke i isključivanja iz članstva. Sve je počelo napuštanjem stranke Slavena Raguža, predsjednika mostarskog Gradskog odbora stranke, kojeg je potom središnjica stranke izbacila iz svojih redova. Potom je stranku napustio Josip Merdžo, a onda i nekadašnji predsjednik stranke Božo Ljubić, koji je u svojem priopćenju povodom ostavke naveo kako je stranka "došla do svog neslavnog kraja"

i da "ona kao HDZ 1990 više i ne postoji".

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari