Lijanović: Poticaji za 2014. godinu više ne mogu čekati

izjava

"Opravdani protesti vrijednih radnika PD Butmir nažalost su još jedan od dokaza da su proizvođači hrane i poljoprivrednici u BiH u jako teškoj situaciji. Ovo je također još jedna potvrda da što hitnije usvajanje Programa poticaja u poljoprivredi za 2014. godinu ne smije više biti predmet odugovlačenja. Poljoprivredni proizvođači u FBiH nisu u poziciji da mogu čekati zakonom zagarantovana sredstva, niti oni koji odlučuju o njihovoj sudbini imaju pravo igrati se sa budućnosti njih i njihove djece.

Ponovo naglašavam, protesti svih poljoprivrednika, proizvođača hrane, pa i protesti radnika PD Butmir u svakom slučaju su opravdani.

Ovom prilikom molim članove Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da što prije organiziraju sastanak odbora i daju svoju suglasnost za predloženi Program poticaja za 2014. godinu jer upravo su obaveze prema PD Butmir uvrštene u Program koji čeka na usvajanje. Također podsjećam da je zakonska obaveza da 60 dana nakon što se usvoji Budžet FBiH se usvoji i Program poticaja za tekuću godinu, što je isteklo u prvoj polovici drgog mjeseca ove godine. To znači da je zakonom propisani rok probijen za više od šezdeset dana a kada bi sutra dobili suglasnost Odbora, neophodno je još trideset dana za proceduru usvajanja na Vladi FBiH što ukazuje da poljoprivrednici za poticaje iz zadnjeg kvartala prošle godine koji se nalaze u Programu za 2014., u prvoj polovici ove godine neće dobiti ni jednu marku", izjavio je Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u povodu današnjih protesta radnika PD Butmir.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari