Održan sastanak Raguža i Jurišića

en face

Predsjednici HDZ-a 1990. i HSP-a BiH Martin Raguž i Zvonko Jurišić dogovorili su kako će se u idućem razdoblju pojačati aktivnosti oko provedbe reforme Hrvatskog narodnog sabora, otvaranja njegovih vrata za sve zastupnike izabrane hrvatskim glasovima, kao i predstavnicima akademske zajednice i Crkve.

Cilj je da se hrvatske stranke, bez obzira na međusobne odnose koji su vezani uz neke dnevno-političke teme, okupe oko HNS-a kao središnjeg tijela na kojem će se definirati nacionalna strategija. Sugovornici su složni kako je potrebno odvojiti problematiku izbora i samostalnog nastupa stranaka od tematike koja se tiče strateških interesa, a pogotovo ustavnih promjena, pa je u tom smislu HNS potrebno dići na višu razinu, upravo kako je i zamišljeno nakon njegovog osnivanja 2000. godine u Novom Travniku.

Reforma je započela

Ideja o reformi Hrvatskog narodnog sabora te njegovoj transformaciji iz stranačke udruge u stvarni nadstranački narodni parlament u kojem će biti mjesta za sve i u kojem će pluralizam biti prednost, a ne nedostatak od ranije je prisutna.
Međutim, lider HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno je poručio da do reforme HNS-a i njegovog proširivanja može doći na tek na idućoj sjednici Sabora, dakle nakon listopadskih izbora. No, zbog činjenice da ideje o reformi sve glasnije zastupaju i stranke i pojedinci izvan HNS-a, vodstvo HDZ-a 1990. dobilo je na snazi svojih argumenata pa se očekuje da se ovo pitanje vrlo brzo stavi na dnevni red. Ipak, ne treba zaboraviti kako je ovaj proces zapravo već tiho počeo prije nekoliko tjedana kada je došlo do integriranja kadrova nekadašnjeg HSS-NHI-ja u HDZ 1990., čime su isti postali dio Hrvatskog narodnog sabora.

Integriranjem te stranke u "devedesetku" HNS je ojačan, pogotovo na području RS-a, no kako stvari stoje, a vidljivo je i nakon razgovora Raguža i Jurišića, na tomu se neće stati, već je namjera i dalje držati otvorena vrata za druge pojedince i stranke.

Principi iz 2000. godine

S druge strane, iz HSP-a su u više navrata pozivali sve stranke HNS-a da se očituju o mogućnosti otvaranja vrata za druge političke opcije iz reda hrvatskog naroda. Tako je nedavno Jurišić uputio i otvoreno pismo članovima Predsjedništva HNS-a u kojem ističe kako je njegova stranka spremna sudjelovati u radu HNS-a na način kako je to definirano dokumentima usvojenim 2000. godine u Novom Travniku.

Jurišić je jučer pojasnio kako je zajednički cilj u HNS uključiti, temeljem Deklaracije o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH, sve izabrane i imenovane hrvatske dužnosnike, kao i udruge poput Matice hrvatske, Napretka te predstavnike Katoličke crkve. Prema svemu sudeći, daljnja lobiranja i pokušaji otvaranja pitanja reforme HNS-a u idućim će se tjednima dodatno pojačati, a hoće i biti bilo kakve reakcije.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari