Čuvaju korijene uz gangu, diple i gusle

Silo

U Svadbenom salonu "Kod Vrančine" na Kočerinu održano je tradicionalno 20. "Silo na uskrsni ponediljak", jedan od najvažnijih događaja na području kulture u širokobriješkom kraju, ali i općenito u Hercegovini.

"Silo" se održava u sklopu cjelogodišnje manifestacije "Briješka zvona", a ove godine je održano pod pokroviteljstvom načelnika općine Široki Brijeg Mire Kraljevića koji je prigodnim riječima i otvorio ovu manifestaciju. Blagoslov na sve nazočne sazvao je Mario Knezović, župnik župe Kočerin. Nastupili su brojni guslari, diplari i gangaši, kulturno-umjetnička društva, a po prvi puta nastupio je HKUD 'Donja Rama' s muškom i ženskom gangom i bećarcem. Među guslarima bio je i petogodišnji Ante Kovač Strukić, zatim Mile Mikulić-Mice, Marko Čolak, Robert Mlinarević, Mate Leko, Josip Begić, Marinko Žaer, Mate Anić… Nastupila je i etno skupina "Sinovi Hercegovine", koji su ujedno i promovirali svoj prvi CD.

Na samom kraju programa i ove godine održana je licitacija gusala, rad Mate Anića, koja je postigla cijenu od 200 eura što je ponudio predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić. Naime, Ćosić je gusle poklonio Mariju Primorcu Hercegovcu iz Ljubuškog, a koji živi u Njemačkoj.

"Nije dovoljno samo gusliti, potrebno je gusle i izraditi. Mi imamo sreću što imamo našeg Matu koji je i na ovaj način otrgnuo od zaborava našu kulturnu baštinu. Uspomenu na ovu večer želim da sačuvaju i oni koji žive daleko od našeg zavičaja, ali čuvaju naše običaje, stoga ove gusle i poklanjam jednom od njih", rekao je Ćosić poklanjajući gusle Mariju Primorcu. U tradicionalno bogatoj tomboli podijeljeno je, osim glavne nagrade gusala, rad Mate Anića iz Jara, još 50-ak vrijednih nagrada.

Zanimljivo je da je načelnik Kraljević kao pokrovitelj izvlačio glavnu nagradu na tomboli i izvukao svoju tombolu i osvojio gusle.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari